Tudomány

Embert ölnek a pontyok Amerikában

Az Amerikába betelepített pontyok szeretnek a motorcsónak elől kiugrani a vízből. Márpedig ha egy 30 kilós test 80-nal a fejünknek csapódik...

Az ember már megint gondolt egy nagyot, és saját felsőbbrendűségétől eltelve megpróbálta a természet erejével legyőzni a természetet. Olcsón. A múlt században négyféle ázsiai pontyot telepítettek az Egyesült államok vizeibe, hogy a vízinövények pusztításával tisztítsák a csatornákat és javítsák egyes tavak vízminőségét. Csakhogy a halak “idegenben”, távol természetes ellenségeiktől, kórokozóiktól a maguk kezébe vették sorsuk irányítását és kitörtek az ember irányítása alól.

Ellepték az élővizeket, megállíthatatlanul szaporodnak, a Mississippi és mellékfolyói mentén felfelé haladva özönlenek a Nagy-tavak felé. Útközben pedig gyakorlatilag mindent elpusztítanak. Az őshonos élővilágot, a helyi ökológiai rendszer alappilléreit. Válogatás nélkül porszívózzák fel az összes kisebb halat, ikrát, puhatestűt. A vízinövényeket pedig nem kordában tartják, mint azt az ember elvárta tőlük, hanem kiirtják, mert gyökerestül tépik ki.

Az embernek pedig ez már nagyon nem tetszik, főleg attól fél, hogy a Nagy-tavakban is hasonló rombolást visznek végbe. Van ezeknek a halaknak egy furcsa szokásuk, ami sokkal közvetlenebb és az egyénszintjén jóval komolyabb hatással van az emberre. A csónakmotor hangjára kiugranak a vízből. A hajó szintje fölé, akár három méter magasra. Elég egy merítőháló és az ember a levegőből kapkodhatja őket.

Ez a móka nem tűnik többnek puszta állatkínzásnál. Bárcsak valamelyiket jól fejbe…

A dolog árnyoldala viszont, hogy az akár méteresnél is nagyobb halak átlagosan tíz, de akár 45 kilogrammot is nyomhatnak és 30 km/órával vetik ki magukat a vízből. Ha ehhez hozzávesszük a motorcsónak mondjuk 30-50 km/órás sebességét, ember és hal ütközése könnyen halálos lehet. A hatóságok mindenesetre nem ezért, hanem az őshonos élővilág védelmében igyekeznek megakadályozni, hogy az ökológiai katasztrófa elérje a Nagy-tavakat.

Chicago vezetése azt tervezi, hogy lezárja a város csatornáit, ezzel akadályozva meg a halak bejutását a Michigan-tóba. A terv nagyon komoly zavarokat okoz majd a város gazdaságában, hatását 18 milliárd dollárra becslik. Mindezt azért, mert annak idején az ország másik végében szabadon engedtek néhány halacskát, hadd eszegessék a hínárt… Jóval olcsóbb megoldás lenne, ha az amerikaiak rendeznének egy össznépi halászatot és megennék az ellenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik