Tudomány

Megható: halott barátját védi a mókus

Az elütött kisebb állatok általában dögevők bendőjében végzik. Hacsak nincs a közelben egy jóbarát, aki megakadályozza a kegyeletsértést.

A evolúció nem tud lépést tartani az emberi technika fejlődésével. Egyetlen állattól sem várhatjuk el, hogy ne lépjen ki az útra, ne vakítsa el őt a sötétben közeledő fényszóró, és pláne, hogy felmérve az autó sebességét kitérjen előle. Az utakat tehát a jövőben is tömegesen lepik majd el kisebb-nagyobb elütött állatok hullái.

Mint azé a mókusé, aki kilapítva fekszik az út szélén ezen a felvételen. A történet előzményeit nem nehéz rekonstruálni. A két mókus át akart kelni az úton. Nem néztek körbe rendesen, egyikük még ki tudott ugrani a közeledő autó elől, a másikat viszont palacsintává lapította. Társa nemigen tudta feldolgozni a történteket, őrt állt a lapos mókus felett, hátha csak alszik… A varjak viszont nem sokat teketóriáztak, azonnal lecsaptak volna a könnyű ebédre.

A kevésbé hősies magyarázat, hogy a mókus is szívesen falatozott volna pórul járt fajtársából, és valójában az élelmet féltette a varjaktól. Alábbi videó tanúsága szerint a kis rágcsáló cseppet sem ijedős, ha ételről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik