Tudomány

Röptükben süti a madarakat a naperőmű

A kaliforniai naperőmű 500 fokos sugarai láthatatlan gyilkosnak bizonyulnak: ha egy madár átrepül rajtuk, azonnal ropogósra sülve csapódik a földbe.

A jövő energiatermelése kapott hatalmas löketet a Mojave-sivatag kaliforniai részén egy kiszáradt tó fenekén. A 1425 hektár alapterületű naperőműben 350 ezer, számítógép vezérelte hatalmas tükör követi a nap mozgását, a sugarait pedig három, egyenként 140 méter magas toronyra fókuszálja, ahol gőzzel hajtott turbinák állítanak elő villamos áramot.

A három egység összesen 392 megawattnyi energiát állít elő, ami 140 ezer kaliforniai háztartás igényét fedezi. A 2,2 milliárdos költséggel megépített komplexumban termelt tiszta energia évi 400 ezer tonna széndioxid kibocsátását váltja ki, ami megfelel 72 ezer gépkocsinak a forgalomból való kivonásával. A komplexumról készült képgalériát ide kattintva nézheti meg.

Hiába a tiszta energia, környezetvédők máris hangot adtak aggodalmaiknak. A probléma ugyanis az, hogy a 350 ezer tükörből 500 Celsius-foknál is forróbb sugarak száguldanak a tornyok felé. Mivel láthatatlanok, az arra repülő madarak kikerülni sem tudják, ilyen forróságot pedig lehetetlen túlélni. Állítólag már az építkezés során, az elmúlt hónapokban több tucatnyi égett tollú döglött madarat találtak a környéken.

Az áldozatok között voltak héják, sólymok, vöcskök és verebek. Az erőmű üzemeltetői tisztában voltak vele, hogy a létesítmény jellegéből adódóan áldozatokat szed majd a madárvilágból, de ennyi halott szárnyasra azért nem gondoltak. Mindenesetre úgy vélik, korai lenne még messzemenő következtetéseket levonni. A hatóságok most kétéves vizsgálatot kezdetek az erőmű környezeti hatásairól, míg radikálisabb civilek már megkérdőjelezik a tiszta energia létjogosultságát az élővilág pusztítása árán.


Forrás: BrightSource Energy

Ajánlott videó