Tudomány

Elképesztő összeget fizettek egy gyémántért

Az előzetesen vártnál jóval magasabb áron kelt el egy dél-afrikai bányában januárban talált kivételesen nagy drágakő.

25,6 millió dollárért (vagyis 5,8 milliárd forintos összegért) egy amerikai luxus ékszerház vásárolta meg a Petra Diamonds egy dél-afrikai bányájában januárban talált kivételesen nagy kék gyémántot.

A 29,6 karátos drágakő a Cora International nevű New York-i céghez került, a Petra Diamonds gyémántkonszern vezérigazgatója, John Dippenaar szerint olyan összegért, amely hűen tükrözi, hogy a január közepén felszínre hozott ritkaság az egyik legjelentősebb a kék gyémántok sorában.


Fotó: AFP

A drágakő értékét szakértők előzetesen 15-20 millió dollárra becsülték.

A Cora vette kezelésbe

A honlapján szereplő információk szerint a New York Ötödik sugárútján székelő Cora International csiszolta és értékesítette a földkerekség néhány legnagyobb gyémántját, köztük a legnagyobb ismert körte alakú sárga gyémántot, a 110 karátos élénk fantázia sárga Napcseppet, amelyet 2011-ben jutalékkal együtt 12,36 millió dolláros összegért adtak el a Sotheby’s aukciósház genfi ékszerárverésén.

A kék gyémántot ugyanabban a bányában, Cullinan városánál találták, ahol a valaha ismert legnagyobb csiszolatlan gyémántot, a 3106 karátos Cullinant, amelyet 1905-ben hoztak felszínre. Azt a drágakövet 105 kisebb darabra vágták, a két legnagyobb az Afrika nagy csillaga és az Afrika kis csillaga. Mindkettő a brit koronaékszerek része és a londoni Towerben őrzik őket.

A Pretoriához közeli bányában tavaly egy 25,5 karátos kék gyémántot találtak, a Cullinan Blue Diamond nevű követ 16,9 millió dollárért adtak el. 2008-ban hozták felszínre a 7,03 karátos, Star of Josephine nevű kék gyémántot, amelyet 9,49 millió dollárért vettek meg.

Ajánlott videó