Nagyvilág

Kamugyémántokkal verték át a bankokat

Olyan drágaköveket mutattak be Prágában, amelyek miatt néhány cseh pénzintézet a kilencvenes évek elején legkevesebb 20 milliárd koronás veszteséget könyvelt el.

A bankok az állítólagos drágaköveket nagyobb vizsgálatok nélkül letétnek fogadták el, és ezek fejében sokmilliós kölcsönöket folyósítottak. Az esetek többségében a pénzintézetek megelégedtek azzal a szakértői véleménnyel, amelyet a hitel felvevője hozott a bankba.

A hibás hiteleket később a rendőrség is vizsgálta, de a hozzáférhető értesülések szerint senkit nem vontak felelősségre, illetve ítéltek el – közölte a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

“Ma is nehéz megmondani, hogy ki volt a csalásokért a hibás. Azt gondolom, hogy nemcsak a drágakőszakértők, hanem a hiszékeny banki alkalmazottak is felültek a csalóknak. Sajnálom, hogy a köveket nem mutatták meg legalább a feleségüknek, aki véleményt mondhatott volna róluk. Az igazi drágakő szép. Ezek közül viszont egy sem szép” – mondta Radek Hanus drágakőszakértő újságíróknak.

Húsz milliárd korona

A sokmilliós hiteleket drágakőbetétek – többnyire zafír, rubin, smaragd – ellenében 1991 és 1994 között nyújtották a bankok a csalóknak. A kövek értéke a valóságban jóval alacsonyabb volt a becsült árnál. A rossz kölcsönök összértéke nem hivatalos adatok szerint mintegy 20 milliárd koronára tehető.

A kövek a hamisított kísérődokumentumok szerint a Szovjetunióból származtak és Németországból kerültek Csehországba. A hatóságok később kiderítették, hogy Indiából behozott kövekről van szó.

A kövek egy-egy példányát a következő napokban a Mineralia kiállítás keretében a nagyközönség is megtekintheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik