gyemantok(1)(960x640).jpg (gyémántok)
Tudomány

Csaknem négy és fél milliárdos gyémántra bukkantak

Szokatlanul nagy - 29,6 karátos -, színét és tisztaságát tekintve kivételes kék gyémántot találtak a Petra Diamonds egyik dél-afrikai bányájában.

A drágakő értéke szakértők szerint akár a 20 millió dollárt (a 4,46 milliárd forintot) is elérheti egy aukción. Ugyanbban a bányában, Cullinan városához közel találták, ahol a valaha ismert legnagyobb csiszolatlan gyémántot, a 3106 karátos Cullinant, amelyet 1905-ben hoztak felszínre. Azt a drágakövet 105 kisebb darabra vágták, a két legnagyobb az Afrika nagy csillaga és az Afrika kis csillaga. Mindkettő a brit koronaékszerek része és a londoni Towerben őrzik őket.

Keddi hírek szerint a Petra Diamonds a napokban dönti el, hogy mihez kezd a múlt héten talált kék kővel. “A gyémántok az elmúlt két évben jócskán meghaladták a karátonkénti kétmillió dollár feletti árat. Ezt nem én mondom, hanem a piac” – fogalmazott Johan Dippenaar, a gyémántkonszern főigazgatója.


Fotó: AFP

A Pretoriához közeli bányában tavaly egy 25,5 karátos kék gyémántot találtak, a Cullinan Blue Diamond nevű követ 16,9 millió dollárért adtak el. 2008-ban hozták felszínre a 7,03 karátos, Star of Josephine nevű kék gyémántot, amelyet 9,49 millió dollárért vettek meg. A most talált gyémánt azonban elhomályosíthatja a közelmúlt jelentős leleteit. “Talán ez lesz a legjelentősebb kék gyémánt, amelyet valaha találtunk” – mondta Johan Dippenaar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!