Tudomány

III. Richárd DNS-ét vizsgálják

A leicesteri parkoló alatt talált maradványokból megfejtik az egykori angol király genetikai kódját, és összevetik a leszármazottjának tartott kanadai asztaloséval.

A tudósok remélik, az új információk alapján megállapíthatják, milyen színű volt az uralkodó haja és szeme, többet megtudhatnak felmenőiről, illetve arról is, milyen betegségekre volt érzékeny.

Parkolóban találták

Tervezik, hogy király egyik leszármazottjának, Michael Ibsen kanadai asztalosnak is elkészítik a genomját. Ibsen ma Londonban él, és a családfakutatók szerint a király testvérének, Anna yorki hercegnőnek a leszármazottja.

A 2012 szeptemberében Leicesterben egy parkoló alatt talált csontmaradványok – köztük egy koponya, hátsó részén szúrt sérüléssel, és a ferde gerinc – a kortárs brit régészet egyik legjelentősebb leletének számítanak.

A púposságot is górcső alá veszik

A Leicesteri Egyetem genetikai tanszékének kutatója, Turi King kis csontmintát vett a maradványokból. A mintából port őröl, kivonja a DNS-ét, és a szekvenálásnak nevezett eljárással igyekszik minél teljesebb képet készíteni a hajdani uralkodó genomjáról, azaz teljes örökítő információjáról.

King elmondta: őt leginkább az érdekli, hajlamos volt-e az uralkodó a púposságot okozó gerincferdülésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik