Tudomány

Áttörés a szervátültetésben: itt a zacskóban lélegző tüdő

A sci-fibe illő szerkezet megoldást jelenthet a szervtranszplantáció egyik legnagyobb problémájára.

Ma, ha az orvosok szervátültetést végeznek, az történik, hogy a donorból kioperált szervet bezacskózzák, egy jéggel feltöltött hűtőládába teszik, majd elszállítják abba a kórházba ahol a beültetést fogják végezni. Gyakorlatilag pont ugyanúgy, ahogy az átlagember az italát szállítja egy nyári kiránduláson.

A módszerrel csak annyi a baj, hogy a kioperált szerv a testen kívül, a hűtés ellenére is viszonylag hamar végleg leáll. A beültetésre váró beteg, és a donor között nem lehet 5-10 órányi útnál nagyobb távolság, de persze minél közelebb vannak egymáshoz, annál nagyobb az esély a sikeres transzplantációra. Márpedig a szervre váró embereket ritkán éri az a szerencse, hogy elérhető közelségben találnak számukra olyan donort, akinek a szerveit be tudják fogadni.

Az időprobléma legyőzésére egy amerikai cég dolgozott ki sci-fi-be illő megoldást. A massachusettsi Andoverben működő TransMedics Organ Care System nevű doboza mozgásban, vagyis életben tartja a szerveket a kioperálás után. Egyelőre egy tüdő szállítására alkalmas gépet fejlesztettek ki, amelyik levegőt és vért pumpál a szervbe, hogy életben tartsa. A találmány széleskörű használatára egyelőre nem kaptak engedélyt, de már zajlanak a klinikai tesztjei. Eddig 12 sikeres teszten vannak túl, most egy nagyobb 250 esetes kutatásban gyűjtenek tapasztalatokat – írja az npr.

A cég, a második lépésben egy hasonló, a szívet életben tartó készüléket fejleszt. S, hogy mit tartogat a távoli jövő? Egy napon talán őssejtekből, lombikban növesztett szerveket szállítanak majd ilyen életben tartó dobozokban, minden szervátültetésre szoruló embernek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik