Tudomány

Életmentő lehet az okosszemüveg

google glass (google glass)
google glass (google glass)

Egy amerikai tűzoltó bizonyítja a hordható technológia hasznosságát.

Patrick Jackson hivatásos lánglovag. Ráadásul abban a szerencsés helyzetben van, hogy már piaci bevezetése előtt hozzájutott egy Google Glass típusú okosszemüveghez. A lehetőséget pedig nem csupán arra használja, hogy dokumentálja tiszteletreméltó munkáját, hanem olyan programokat ír, melyekkel ő, és későbbieken kollégái is életeket menthetnek.

Az első, már elkészült alkalmazásával a központ a segélyhívásokat egyenesen a szemüvegére tudja küldeni, ahogy a vészhelyzet helyszínének térképét és egyéb, hasznos információkat. Legalább ilyen hasznos a “keress tűzcsapot” alkalmazása, mellyel kritikus másodperceket tud spórolni.

A cél az, hogy a tűzoltók minél egyszerűbben jussanak hozzá azokhoz az információkhoz, melyekkel nőnek a túlélési esélyek. Két, egyelőre még fejlesztés alatt álló programja is ezt szolgálja: az egyik az adott épület, a másik az adott jármű tervrajzát jeleníti meg.

Minket meggyőzött: minden tűzoltónak ingyen osztanánk az okosszemüveget. De a megfelelő szoftverrel a mentők és rendőrök munkája is sokkal hatékonyabb lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik