Tudomány

Egy nagy kosár lehetett Noé bárkája

Egy babiloni szöveg alapján feltételezhető, hogy ha Noé bárkája létezett, akkor az egy 3600 négyzetméteres kerek, nagy kosár volt.

Mikor az Úr látá, mennyire megsokasodott a gonoszság a földön, ekként szólt: “Eltörlöm az embert, a kit teremtettem, a földnek színéről; az embert, a barmot, a csúszó-mászó állatokat, és az ég madarait; mert bánom, hogy azokat teremtettem”. Özönvizet zúdított hát a földre, de Noénak, családjának és minden élőlényből egy hímnek és egy nősténynek megkegyelmezett.

Ezután bárkát építtetett Noéval, amelyhez pontos utasítást is adott: “Csinálj magadnak bárkát gófer fából, rekesztékeket csinálj a bárkában, és szurkozd meg belől és kivűl szurokkal. … A bárka hoszsza háromszáz sing legyen, a szélessége ötven sing, és a magassága harmincz sing” – áll Mózes I. könyvében.

Érthető hát, hogy aki Biblia alapján keresi Noé bárkájának maradványait, ezt a “klasszikus hajóformát” kutatja. Évszázadok óta folyik a hajsza a Közel-Keleten, a “roncsvadászok” elsősorban a mai Török- és Örményország határán lévő, 5165 méter magas Ararát hegyen és környékén kutakodnak. Eredményt a mai napig nem sikerült elérni, ám az is lehet, rossz nyomon járnak.

Irving Finkel, a British Museum kutatója egy 3700 éves, babiloni ékírásos agyagtábla arra utal, miként építették fel a bárkát. Szerinte kör alakú volt, kiterjedése 3600 négyzetméter, azaz nagyjából egy focipálya területének harmada volt – írja a Múlt-kor.hu. Noé bárkáját tehát kosárként kell elképzelnünk, amit az építők fabordázattal erősítethettek meg, kívül-belül egy aszfalthoz hasonló, szurkos anyagot kenhettek rá. Ez a bárka tulajdonképpen annak a hajónak a gigantikus mása, amelyet a babiloniak is jól ismertek, és a Közel-Keleten a 20. század második feléig mindennap használtak állatok és emberek folyókon való átszállítása során.

Az agyagtáblán olvasható verzió sokkal régebbi, mint a bibliai történet, Finkel magyarázata szerint a Szentírás szerzői azokból az ősi történetekből meríthettek, amelyekkel a babiloni fogság idején élt tudósok kerültek kapcsolatba. A Finkel által elemzett agyagtábla pontos leírást ad arról, hogyan kell elkészíteni egy bárkát, ám a kutató szerint nincs olyan bizonyíték, amely szerint biztosan állíthatnánk, hogy a bárka valaha elkészült volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik