Tudomány

Kertészkedjen olcsón egész évben!

Azok, akik növénytermesztéssel foglalkoznak, jól tudják, hogy a téli hónapokban nem csak a növények, ők is vegetálni kényszerülnek. Megoldást jelentenek a hideg időben a fóliasátrak vagy üvegházak, bár utóbbiak építése általában elég költséges. Van más megoldás?

Az egyik legjobbnak tűnő alternatíva a walipini (indiai szó, jelentése “a meleg helye”), más néven a föld alatti üvegház. Az ötlet nem új, Dél-Amerikában a hegyvidékeken már több mint húsz évvel ezelőtt használták a termelők, Európában azonban még nem túl elterjedt megoldás.

Ebben a videóban egy walipini-túrát követhetünk végig, ezek a belső terek nem csak növénytermesztésre, akár állattartásra is kiválóak lehetnek.

Hogyan működik és hogyan építsünk fel jól egy Walipinit?

Maga a ház egyesíti a passzív napenergia felhasználását és a föld kiválló hőtartóképességét. A Benson Intézet fő területe az amerikai fenntartható mezőgazdaság, a napokban adtak ki egy felvilágosító kézikönyvet a walipini működéséről és építéséről.

A Walipini haszonsítja a természet erőforrásait, hogy egy meleg, stabil, jól megvilágított környezetben egész évben folyhasson a zöldségtermesztés. A legfontosabb alapelv, hogy a termőterületünk 6-8 méterrel a föld felszíne alatt történik, így biztosított a nappali napsugárzás megfelelő raktározása.

A kivitelezés végtelenül egyszerű, nem igényel kölönösebb szakmai hozzáértést, annál inkább néhány erőskezű férfiembert. Valójában nincs más dolgunk, mint egy mély, négyszögletes lyukat ásni a földbe, amit műanyagfóliával betakarunk. A hatékonyság érdekében figyelnünk kell arra, hogy az észak-dél irányú oldala legyen a hoszabb, ugyanis így jut be kellő mennyiségű napfény a növényeknek. A belső teret keményre döngöljük, kiaalakítjuk palánták helyét és az utat, amin közlekedni szeretnénk. A befedés előtt a lyuk két végét megemeljük, majd műanyaglapot illesztünk rá, ezzel egyszerre biztosítjuk a hőszigetelést és a megfelelő dőlésszöget. A hatékonyság akár tovább növelhető egy tetőszerkezet megépítésével.

Mivel a föld kiváló hőszigetelő, sokkal kevesebb energiára van szükség ahhoz, hogy felmelegedjen a walipini belseje. Természetesen egyéb különböző óvintézkedéseket tehetünk, mint a vízszigetelés és elvezetés, továbbá szellőztetőrendszer kialalítása is lehetséges.

A legjobb az egészben, hogy egy 6 méter hosszú, 20 négyzetméter területű walipini kialakítása a becslések szerint nem kerül többe 50.000 forintnál, ha rendelkezésünkre áll a lyuk kiásáshoz szükséges munkaerő. A kiadásokat elsősorban a műanyagréteg, védőfólia és a PVC-csövek megvásárlása jelenti.

Olcsó, de igen hatékony módja ez az élelmiszer-termelésnek, a hidegebb éghajlaton lévő termelők számára talán a legkiválóbb megoldás, első ránézésre itthon is nagyszerűen alkalmazhatónak tűnik.

Ha többet szeretne megtudni, látogasson el a Pure Energy Systems Wiki oldalára vagy tanulmányozza a Benson Intézet kiadványát!

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

19 évesen meghódította a Déli-sarkot, csak a környezetvédelem miatt!

A választások elött csökken a rezsi – Zöldszüret

Ajánlott videó

Olvasói sztorik