Tudomány

Egyre több az emberevő

tigris(1)(2)(960x640).jpg (tigris, )
tigris(1)(2)(960x640).jpg (tigris, )

Az elmúlt öt hétben 17 embert öltek meg tigrisek India négy államában.

Mivel Indiában a becslések szerint 17 ezer csíkos nagymacska él, az emberek rémülete érthető. Mint ahogy az is, hogy a helyiek azzal fenyegetőznek, ha ez így folytatódik, a saját eszközeikkel fogják megvédeni magukat. Ez pedig mészárlást jelent, ami a kihalás szélén táncoló macska számára maga lehet a vég.

Ember az étlapon

Tamil Nadu egy kerületében a tigrisveszély miatt valóságos kijárási tilalom van, az iskolák zárva tartanak. A lakosok egyik napról a másikra élnek, nem tudnak elmenni dolgozni, lassan az éhezés fenyegeti őket. Az itt garázdálkodó tigrisről a hatóságok már biztosan állítják, hogy emberevő. Vagyis a halálos kimenetelű találkozásokat nem a véletlen szülte, a macska kifejezetten emberre vadászott, hogy megegye.

A fent említett Dobadetta régióban az elmúlt bő egy hónapban három embert ölt meg tigris, Tadoba régióban kettő, a Jim Corbett Nemzeti Parkban hét, Karnatakában pedig öt ember vált a nagymacskák áldozatává. A hatóságok ketrec- és kameracsapdákat helyeztek ki, gyalog és elefántháton járják az érintett körzeteket, még a párzásra hívó tigris hangjával is próbálják előcsalogatni az emberevőket. Mindeddig kevés sikerrel.

Rettegett gyilkológép

A támadások gyakorisága arra utal, valóban elszaporodtak az emberevők. Meg kell jegyezni, hogy az emberevő “bestiákról” utóbb rendre kiderül, hogy beteg, kiöregedett egyedek voltak. Szükségből támadtak emberre, mint a lehető legkönnyebben megszerezhető zsákmányra. Egy Karnatakában december elején elfogott példányról például kiderült, hogy 12 éves, azaz elérte a vadonban várható élettartamának legvégét. Egy másik elfogott nyolc éves tigrisnek pedig súlyos sérülések voltak a vállán és a mancsán.

Szerencsére ez a ritkábbik eset, a halálos találkozások túlnyomó többsége véletlen. A helybéliek azonban – érthető okból – nem tesznek különbséget “baleset” és “szándékosság” között. Indiában a tigris a legrettegettebb gyilkoló szörny, holott évente sokkal több ember halálát okozza például kígyómarás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik