Tudomány

Hihetetlen fotók: lefogta a varjú a ragadozót

dolmányos varjú (varjú, )
dolmányos varjú (varjú, )

Varjút akart vacsorázni az ölyv, de nem tudta, kibe köt bele: a rátermett madár olyan profin lefogta támadóját, hogy aztán se előre, se hátra. Emberek szedték szét őket.

Nem tudni, hogyan akadt össze a dolmányos varjú és az egerészölyv a peszéradacsi földúton, egy helyi gazdálkodó, Gyurgyik Péter már így, a földön fekve és összeakaszkodva bukkant rájuk. Mindkét madár élt. A dolmányos varjú egy-egy lábával kapaszkodott az ölyv egy-egy lábába, csőrével pedig fogta az ölyv csőrét – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.


Fotó: Gyurgyik Péter

Menekülni egyik madár sem tudott, és a gazda nem hagyta sorsára a két madarat. Megfogta hát a küzdő feleket, betette az autójába, és elvitte az illetékes természetvédelmi őrnek. A szakember szerint az történhetett, hogy az ölyv rávágott a varjúra, de az sikeresen megfogta annak lábait és csőrét, így nem tudott kárt tenni benne. Elengedni aztán már valószínűleg nem merte, mert akkor az ölyv végzett volna vele.

Ebben a varjú annyira biztos lehetett, hogy a ragadozót csak erővel lehetett “kimenteni” áldozata karmai közül. csak erővel lehetett kivenni szorításából. A történet vége sajnos szomorú. Mikor szétválasztották őket, mindkét madár élt. Az ölyv sértetlenül elszállt, a dolmányos varjú később elpusztult, valószínűleg az őt ért sokk miatt.


Fotó: Gyurgyik Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik