Tudomány

Számítógép lövi le az embert

mesterlövész, lövészet (lövészet)
mesterlövész, lövészet (lövészet)

A mesterlövésznek már csak a ravaszt kell meghúznia, az "okospuska" minden mást elvégez helyette.

A TrackingPoint nevű cég fejlesztésével bárkiből lehet mesterlövész, vagy elsőrangú vadász. A puskába beépített számítógép és célzórendszer segítségével szinte lehetetlen elvéteni a célt. Talán ennek is köszönhető, hogy a fegyver után tehetős vadászokon túl az Egyesült Államok hadserege is érdeklődik.

A laikus számára is szembetűnő különbség a “hagyományos” mesterlövészpuskákkal szemben az, hogy a kezelő itt nem egy távcső célkeresztjén keresztül látja a célpontot. Egy kamera segítségével, képernyőn jelenik meg előtte. Ha az ember beállította a célt, a többit a fegyver elvégzi helyette.

A számítógép figyelembe véve a ballisztikus viszonyokat, hőmérsékletet, szélerősséget, domborzati tényezőket kiszámolja, pontosan hova kell leadni a lövést. Nehéz elvéteni.

Az ára persze ennek megfelelő, darabonként 27 ezer dollárért, körülbelül öt és fél millió forintért kínálják. Ha az amerikai haderő komolyan gondolja, hogy áldoz rá, az eddigieknél jóval mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Az összehasonlítás kedvéért a jelenleg rendszeresített M4-es karabély 700, míg a tengerészgyalogság által használt M70-es mesterlövészpuska 6500 dollárba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik