Belföld

Magyar mesterlövészek voltak Afrikában

Magyar-katonak-Afganisztanban(960x640)(3).jpg (afganisztán, magyar katonák, )
Magyar-katonak-Afganisztanban(960x640)(3).jpg (afganisztán, magyar katonák, )

Befejezte tevékenységét és hazatért Maliból Magyarországra az a hat magyar katona, aki az Európai Unió afrikai országban működő missziójában a helyi hadsereg mesterlövészeinek kiképzésével foglalkozott.

Az EU idén január közepén kérte fel a tagállamokat, hogy vegyenek részt a misszióban. Az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) és a Bocskai-dandár pedig felajánlotta a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj mesterlövészcsoportját.

A csoport több mint öt hónapot töltött a nyugat-afrikai országban. A fővárostól, Bamakótól északkeletre fekvő táborban a francia parancsnokság alatt lévő ezred kötelékében századonként kilenc, összesen 27 mesterlövészt képeztek ki.

Kétszer egy hónapos szakirányú kiképzést tartottak. Ez a távcsöves puskák ismeretét, harcászatot, tereptani ismereteket és egyéni lövészetet jelentett. Ezután megtanították, parancsnokaik hogyan tudják őket alkalmazni, milyen feladatokat tudnak rájuk bízni, és segítették a katonák integrálódását saját századukba.

Franciaország a Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák előretörésének megállítására, Mali elnökének kérésére január 11-én indított katonai akciót a nyugat-afrikai országban. A hadművelet célja Mali államiságának, területi integritásának és szuverenitásának megvédése, valamint annak megakadályozása, hogy az ország a nemzetközi terrorista csoportok központjává váljon a térségben. Az akciót az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatta.

Hende Csaba honvédelmi miniszter február elején jelentette be, hogy Magyarország tíz kiképzőtiszttel – hat mesterlövész, három egészségügyi szakember és egy összekötő tiszt – járul hozzá az EU Mali-missziójához. A többi magyar katona – akiket augusztus vége óta egy önkéntes műveleti tartalékos katona is segít – folytatja tevékenységét Maliban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik