Nagyvilág

Játékból lőnek hasba várandós nőket

sziria-gyerekek(1)(960x640).jpg (szíria, gyerekek)
sziria-gyerekek(1)(960x640).jpg (szíria, gyerekek)

A gáztámadás mellett talán a legborzasztóbb tettekről adott hírt egy brit orvos. Sohasem járt még ilyen szörnyű háborús zónában - állította.

Játékból lőnek hasba terhes nőket Szíriában a mesterlövészek – erről egy öt hétig a polgárháború sújtotta ország egyik legnagyobb városában gyógyító brit orvos számolt be a BBC brit közszolgálati csatornának.

David Nott elmondta: a fegyveresek válogatás nélkül lőttek állapotos asszonyokra és gyerekekre. A doktor saját bevallása szerint több háborús zónában is járt már, de mind közül ez volt a legszörnyűbb.

„A civilek általában véletlenül keverednek bele a tűzpárbajokba. Szíriában célzott lövéseket adnak le rájuk” – árnyalta a képet Nott.

Fotó: AFP/Abo Al-Nur Sadk

Naponta 14-16 sebesültet szállítottak abba a kórházba, ahol a brit orvos dolgozott. A sérülteket egytől-egyig orvlövészek lőtték le. Nott azt tapasztalta, hogy egyes napokon megegyeztek a lőtt sebek helyei: például volt, hogy csak nyaki, volt, hogy csak mellkasi sérülteket kellett ellátniuk. „Ez nekik csak egy játék” – állapította meg.

A legborzasztóbb mind közül a méhen lőtt állapotos kismamák kezelése volt. Róluk messziről meg lehetett állapítani, hogy várandósak, ezért kizárt, hogy véletlen találat érte őket – érvelt a doktor. Hozzátette: a babákat nem tudták megmenteni és több nő is meghalt.

A kérdésre, hogy melyik oldal katonái követik el az embertelen tetteket, Nott nem tudott egyértelműen válaszolni. A helyiek az Aszad-rezsim embereit okolták – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik