Tudomány

Igyon egy kávét, ha valamit megjegyezne

kávé (kávé, )
kávé (kávé, )

Amerikai kutatóknak sikerült bizonyítaniuk, hogy a koffein a hosszú távú memóriára is jó hatást gyakorol.

Serkentő hatása miatt közismert, hogy a kávé jót tesz az agynak – nemcsak a reggeli ébredésnél segít, hanem lassítja a szellemi hanyatlást is – igaz, az egyetemisták legnagyobb bánatára nem helyettesíti a tanulást. Amerikai tudósoknak azonban sikerült bizonyítaniuk, hogy a koffein teljesítményfokozó hatása nem csupán rövid távra szól, a hosszú távú emlékezetet is javítja.

Bármilyen meglepő, kísérletükhöz találtak kétszáz embert, akik mindennapjaik során nem fogyasztanak koffeint. Az önkénteseknek néhány képet kellett memorizálni, majd öt perccel a tanulás után százan placebót kaptak, százan pedig egy ütős csésze kávé erejének megfelelő koffeintablettát. A koffeint azért volt fontos a tanulás után beadagolni, hogy serkentő hatása ne befolyásolja magát a tanulási folyamatot, kizárólag az agy tárolási képességét.

Másnap ismét képekkel zaklatták a résztvevőket – volt köztük az előző napról való, néhány olyan, amit némileg módosítottak és teljesen újak is. Érdekes módon, míg a kontrollcsoport tagjai csak az ismert és ismeretlen között tudtak különbséget tenni, addig a bekávézott önkéntesek azt is észrevették, ha valamelyik kép csak hasonlított, de valamelyik részét megváltoztatták.

A kutatás következő részében a tudósok a különbség neurológiai hátterére szeretnének rájönni. Reményeik szerint ezzel közelebb kerülhetnek az Alzheimer-kórhoz hasonló neurodegeneratív betegségek sikeres kezeléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik