Élet-Stílus

Hamarabb elhülyülnek a sokat ivó férfiak

Gyorsabban romlik a memóriája a nagyivó férfiaknak: a túl sok alkohol akár hat évvel is felgyorsíthatja az emlékezetromlást - derült ki egy nagy létszámú kutatásból.

Középkorú férfiaknál napi több mint 36 gramm alkohol fogyasztása a memóriát és a koncentrációt másfél-hat évvel gyorsabban építi le azokhoz képest, akik nem vagy csak mérsékelt mennyiséget isznak – olvasható amerikai és brit kutatóknak a Neurology című tudományos lapban közzétett tanulmányában. Ez azt jelenti, hogy például egy 55 éves, sok alkoholt fogyasztó férfi memóriája egy 61 éveséhez hasonló állapotban van.

A tudósok több mint 5000 férfi és csaknem 2100 nő ivási szokásait vették górcső alá. A vizsgált személyek átlagéletkora 56 év volt. Az első teszt után öt, majd tíz évvel is megvizsgálták őket.

Túl kevés nő ivott sokat

Az eredmények alapján az évek során sem változott lényegesen a memóriája azoknak a férfiaknak, akik nem ittak, illetve akik naponta 20 gramm alkoholnál kevesebbet fogyasztottak. Mivel negyed liter sör 10 gramm tiszta alkoholt tartalmaz, akár napi fél liter megivása sem árthatott a gondolkodási képességeiknek.

A túlzott alkoholfogyasztás azonban “a férfiak minden kognitív funkciójának gyorsabb romlásával járt” – foglalta össze Severine Sabia, a tanulmány vezető szerzője, a London University College kutatója.

A nők esetében nem született értékelhető eredmény, mivel túl kevesen fogyasztottak jelentősebb mennyiségű alkoholt – áll a tanulmányban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik