Élet-Stílus

Porba hullnak a vizsgaidőszak csodaszerei

Megvan az a film, amelyikben a főhős szuperokossá válik egy tablettától? Ilyen bogyó nem létezik, de a legendás serkentők sem helyettesítik a "fenekünket".

Lassan január közepe van, megkezdődött tehát az egyetemeken és a főiskolákon a nagy vizsgahajrá. A tanulási módszer mindenkinél más és más, abban viszont a legtöbb vizsgázó megegyezik, hogy különböző ételekkel, italokkal, netán szerekkel tuningolja magát a megpróbáltatásokra. Útmutatónkból kiderül, mennyit is ér az ilyenkor népszerű élelmiszerek fogyasztása, illetve a memóriabogyók titkáról is lerántjuk a leplet.

Kávé, kávé, kávé

Kávé, tea, csoki, energiaital – röpke és egyáltalán nem reprezentatív közvélemény-kutatásunk alapján sok hallgató ezekkel a serkentőkkel nyer magának pluszenergiákat, növeszt újabb agytekervényeket a vizsgaidőszakban. Sőt, olyan diák is akad, aki a sörre esküszik. (Mi azért a folyékony kenyér jótékony hatását a magolási képességekre erősen vitatjuk.)

A fentiek ellenére Dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának vezetője úgy véli, a tanulást nem érdemes kávéval, koffeintablettával és energiaitalokkal éjszakába nyúlóan meghosszabbítani. Mint mondja, az így mobilizált pluszenergia hamar leürül. A szervezettel nem lehet visszaélni a végtelenségig, regenerációra van szüksége – fogalmazott a szakember.

Ugyanígy nem jelent megoldást az sem, ha közvetlenül a vizsga előtt tölti fel magát a hallgató ezekkel. A toxikológus szerint a „bádogdobozokból” vásárolt kávé ízletes, de alig tartalmaz koffeint. Ugyanígy hasztalan energiaitalt inni vizsga előtt, mert az csak a fizikai teljesítményt növeli, szellemi ugrást pedig nem jelent. Ez nem gyorsíró verseny – tette hozzá Zacher. Hangsúlyozta, hogy a túlzott koffein- és energiaital-fogyasztás súlyos károkat okozhat a szervezetnek.

Csokoládé helyett

Turcsák Katalin dietetikus szerint a bőséges folyadékbevitel az egyik legfontosabb dolog vizsgaidőszakban, mert a dehidráció fejfájást, koncentrációzavart okozhat. Érdemes sok gyümölcsöt, zöldséget enni, mert magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. Kerülni kell a gyorséttermi és zsíros ételeket, mert ezek sokáig a gyomorban maradnak, elálmosítanak és nehezítik a tanulást – figyelmeztetett a szakember. Turcsák Katalin azt ajánlja a hallgatóknak, hogy egy nap többször egyenek keveset, tartsák be a három főétkezést, és ne nassolni valóval csillapítsák az étvágyukat. Gyümölcs, zöldség, joghurtok, olajos magvak: ezek mind megfelelnek ehhez – tette hozzá.

Az édesszájúaknak rossz hírünk van: Turcsák Katalin szerint közvetlenül a vizsga előtt az örök sláger, azaz a csokoládé fogyasztását kerülni kell, a benne található szénhidrát ugyanis nagyon lassan szabadul fel, így nem fog gyors energiát adni az agynak. Üres gyomorral nem érdemes elindulni, viszont a csípős, fűszeres kajákat hanyagoljuk, mert ezek fokozhatják az izgalom miatt esetleg fellépő gyomorgörcsünket, hányingerünket – mutat rá a dietetikus. Szövetségeseink ekkor is a gyümölcsök, de a szakértő szerint a méz és a különböző müzliszeletek is kiváló turbót biztosítanak. Túlélésünk záloga egy üveg ásványvíz legyen!

Csodaszerek márpedig nincsenek

Mostanában elszaporodtak a tévében a különböző agyfényesítő bogyókat, tablettákat és homeopátiás készítményeket hirdető reklámok, amelyek ha nem is szuperképességet, de hosszabb, edzettebb memóriát ígérnek a tanulástól kimerült hallgatóknak. Zacher Gábor szerint csodaszerek nincsenek, ezért a memóriaserkentők nem helyettesíthetik a magolást. Ezeknek a készítményeknek az akut használata látványos javulást biztosan nem jelent – jelentette ki.

A toxikológus szerint a különböző vitaminokat is túl lehet adagolni, de csak a normál adag 30-50-szeresével. Zacher találkozott olyannal is, aki illegális stimuláló szerekkel próbálta felpörgetni magát a vizsgára. Ennek feltűnően zavart állapot és toxikológia lett a vége.

A szakember jó dumának tartja, hogy a megmérettetés előtt aludjon az ember, de véleménye szerint ez a gyakorlatban megvalósíthatatlan. Például egy egész napos anatómiavizsga előtt stresszmentesen pihenni biztosan nem lehet – jegyezte meg.

Zacher Gábor egyébként, aki az ország több egyetemén is oktat, egyedüli biztos módszerként a tanulást ajánlja ahhoz, hogy a hallgató átmenjen a vizsgáján.

Ha van tuti módszered a tanuláshoz, bevált valamilyen serkentőszer a vizsgáid előtt, vagy egyszerűen csak elmondanád a véleményed, akkor kommentelj!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik