Tudomány

Az internet az elmúlt 50 év legnagyobb áttörése

Internet (internet)
Internet (internet)

A Holdra szállás csak a harmadik helyet csípte el a legfontosabb tudományos felfedezéseinek listáján.

A világháló létrehozását tartják az elmúlt 50 év legfontosabb tudományos-technikai áttörésének szakértők – derül ki a Bild der Wissenschaft című német tudományos-ismeretterjesztő folyóirat által 170 tudományos szakember körében végzett felmérés eredményeiből.

A szakemberek a második helyre sorolták annak bebizonyítását, hogy az örökítőanyag minden élőlényben azonosan működik. Az ember első Holdra szállását csak a harmadik helyre sorolták.

A tíz legfontosabb tudományos felfedezés között nevezték meg az e-mail és a mikroprocesszorok létrehozását. A lemeztektonika geológiai elméletet – amely a Föld litoszférájának nagy léptékű mozgásait magyarázza -, az ózonlyuk kialakulásának magyarázatát és a kozmikus háttérsugárzás létezésének bebizonyítását szintén a legfontosabb tudományos eredmények közé sorolták, csakúgy, mint az emberi immunrendszer működésének felderítését.

Az 1990-ben elhunyt német asztrofizikus, Heinz Haber által életre hívott német tudományos-ismeretterjesztő magazin idén ünnepli megjelenésének 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból kérdezett meg a szerkesztőség kutatókat, tudományos újságírókat és ismeretterjesztés terén dolgozó szakembereket az elmúlt 50 év legfontosabb felfedezéseiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik