Tudomány

Másként használjuk az agyunkat beszédkor

agy(1)(960x640).jpg (agy)
agy(1)(960x640).jpg (agy)

Az eddigi nézetekkel szemben mindkét agyfélteke szükséges a beszédhez - derült egy új amerikai kutatásból.

A New York-i Egyetem tudósai 16 önkéntes agytevékenységéről készítettek méréseket közvetlenül az agykérgükre erősített elektródák segítségével – olvasható a Nature tudományos lap legújabb számában.

Ezzel az eljárással készítik az elektrokortikogramot, vagyis az agykérgi elektromos jelfelvételt például a súlyos epilepsziás betegek műtéti kezelése során az agyi elektromos jelek tanulmányozására. A mérési eredmények pontosabbnak számítanak, mint az agytevékenységről készült háromdimenziós képek.

Az önkénteseknek a vizsgálat alatt kitalált szavakat kellett kimondaniuk, például azt, hogy “pob” vagy “kig”, hogy csak azok az agyi területek lépjenek működésbe, amelyek a szavak kiejtéséhez szükségesek. Ha nincs a hangsoroknak jelentése, akkor más agyi régiók aktiválódnak, mint amikor meg kell érteni a szavakat, és mondatokat kell belőlük képezni.

A tesztek azt mutatták, hogy a kitalált szavak kiejtéséhez mindkét agyfélteke aktivitására szükség volt. Az új ismeretek felülírhatják az eddig érvényes nézeteket – írta Bijan Pesaran, a kutatás vezetője, aki hangsúlyozta, hogy a friss eredmények fényében új eljárások fejleszthetők ki az olyan páciensek gyógyítására, akik szélütés vagy baleseti agykárosodással következtébe elvesztették a beszédkészségüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik