Tudomány

Iránytűként kakálnak a kutyák

Ughy Márton
Ughy Márton

2014. 01. 05. 08:00

Az ebek vécézési szokásaival kapcsolatos, hatalmas tudományos felfedezést a cseheknek köszönhetjük.

Korábban a témában:

A prágai tudósok ugyanis bizonyítottnak vélik, hogy a kutyákat érzékenyen érinti bolygónk magnetizmusa: olyannyira, hogy a Föld mágneses mezője befolyásolja kakálásukat. A tanulmány szerint nyugodt körülmények között az észak-déli tengelyhez igazítják testüket mielőtt elvégeznék dolgukat, azonban zavaruk észlelhető, ha a mágneses mezővel valami történés van – például eltalálja egy fler.

S bár mi nem tudtuk volna megmondani, hogy mindez mit jelent vagy éppen miért fontos, szerencsére maga a tanulmány válaszol az előbbi kérdésekre.

A cseh kutatók szerint tudományos áttörésük három okból is jelentős. Egyrészt bizonyították, hogy a kutyák érzékenyek a mágnesességre; másrészt bizonyították, hogy egy emlős viselkedését mérhetően befolyásolja a mágneses mező fluktuációja; harmadrészt most először bizonyult biológiailag jelentősnek a mágneses tér polaritásában (és nem erősségében) beállt változás.

Aki továbbra sem érti, hogy mindez miért fontos, az csak annyit jegyezzen meg, hogy a kutyák úgy kakálnak, ahogy a Föld mágneses mezeje fütyül – ha van rá lehetőségük, észak-déli irányba állnak, mint az irányítű.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.