Tudomány

Jótékony hatása is volt a dermesztő fagynak

tetű (tetű)
tetű (tetű)

Az amerikai hidegrekordok pozitív hatása, hogy elpusztítja a fák kártevőit, amelyek a klíma melegedésével fenyegetően elszaporodtak - állapították meg amerikai tudósok.

Az évtizedes rekordokat megdöntő észak-amerikai hideghullám hasznot is hozott: nagy pusztítást végzett a smaragd kőris kéregrontó (Agrilus planipennis) nevű kártevő populációiban. Több mint 10 millió fa pusztulása írható a rovar számlájára – közölte Robert Venette, a minnesotai erdészei szolgálat kutató biológusa az AP amerikai hírügynökséggel.

Amikor mínusz 30-32 Celsius-fokig zuhant a hőmérséklet, azt a smaragd kőris kéregrontók nyolcvan százaléka valószínűleg nem élte túl. A kártevő, amely Coloradótól Georgiáig több mint 20 szövetségi államban szaporodott el és Kanadára is áterjedt, jelenleg a fertőzött fák kérge alatt, lárvaállapotban lappang – magyarázta Venette.

A hideg lesújtott a gyapjas lepkére is (Lymantria dispar), amely a közelmúltban terjedt el Észak-Minnesotában, és több mint 300 növényfaj leveleit pusztítja. A kártevő mínusz 27 Celsius-fokon fagy halálra. Venette azt is elmondta: ha kevésbé dermesztő a hideg, ám hosszabb ideig tart, a rovarok azt sem élnék túl.

Egy invazív toboztetűfaj, a Adelges tsugae számának csökkenéséhez azonban nem volt elég alacsony a hőmérséklet, és egyelőre nem is tartott elég sokáig. A kártevő az Egyesült Államok keleti részének egyes fenyőerdeit pusztította el – magyarázta John Barnwell, az Amerikai Erdészek Társaságának munkatársa. A Coloradói Egyetem szakértői szerint -34 Celsius-fokos hidegnek kellene lennie legalább öt napon át, hogy a fenyőket rágó bogarak lárváit megölje.

Barnwell hozzátette, hogy a hideghullám nem minden mellékhatása segített az erdők fáin: a dermesztő fagy következtében ágak törtek le, ez pedig sebezhetővé tette a növényeket a rovarokkal és más veszélyekkel szemben is.

A Nagy Tavakra is kedvezően hat a fagy: a jégtakaró megakadályozza a víz további elpárolgását. A szárazság és egyéb tényezők miatt ugyanis a tavak szintje olyan mértékben csökkent, hogy a hajózást is veszélyeztetni kezdte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik