masnapossag(1)(960x640)(2).jpg (másnaposság, )
Tudomány

Mi és mennyi okoz macskajajt?

"Soha többet nem iszom" - nyögtek fel ma emberek milliói. Pedig csak a határokat kell ismerni.

Évezredes kérdés, hogy mit szabad és mit nem; mit és hogyan lehet vagy épp tilos keverni; és melyik az a pohár, amit már jobb lett volna nem felvenni. Nos, az amerikai orvosok tanulmányban foglalták össze 33 évnyi kutatás eredményeit, megválaszolva egyebek mellett olyan kérdéseket, hogy mennyi kell egy másnapossághoz és mi az, amit érdemes elkerülni.

Mint kiderült, a férfiaknak 4-6 óra alatt elég 5-7 átlagos koktélt bedobni, míg a nők már 3-5 itallal is bebiztosíthatják a macskajajt – a közhiedelemmel ellentétben a különbség nem abból adódik, hogy a nők kisebbek a férfiaknál, hanem abból, hogy másképp dolgozzák fel az alkoholt.

Mindkét nemnél igaz viszont, hogy a szesz hatása súlyosabb, ha a piálás éhgyomorra és/vagy kialvatlanságra történik, illetve ha az italozást fizikai megterhelés (pl.: heves, táncszerű mozdulatok) és dehidratáció követi.

Aki reggel fejfájás nélkül kíván ébredni, az kerülje a sötétnek mondott italokat – ilyen a bor, a whiskey, de a tequila is -, mivel ezekkel a másnap nemcsak valószínűbb, hanem súlyosabb is. Ha már “muszáj” inni, érdemes az átlátszó szeszekre koncentrálni, mint a vodka, a gin vagy épp a rum.

Ajánlott videó