Tudomány

Végveszélyben a legnagyobb madarunk

Túzok (túzok, )
Túzok (túzok, )

Az intenzív mezőgazdaságnak köszönhetően lassanként eltűnik a pusztákról a túzok, Európa legnagyobb testű röpképes madara.

Az idei évben a túzokot választotta az év madarának a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A jókora madár Marokkótól az Amur torkolatvidékéig megtalálható az eurázsiai szteppövezetben. Az egykor összefüggő európai állomány azonban feldarabolódott, hazánkban jelentős állományai csupán a Kisalföldön, a Duna-menti síkságon, a Nagy-Sárréten, a Bihari-síkon és a Hortobágy térségében maradtak fenn.

A Kárpát-medencében a XX. század elején legkevesebb 12 000 túzok élt, ebből a trianoni határokon belül körülbelül nyolcezer. Számuk a II. világháború után csökkent rohamosan, 1969-ben 2765 madarat regisztráltak, napjainkban az állomány 1500 egyed körül stabilizálódott.

A nyílt területek madara, számításait éppúgy megtalálja a füves pusztákon és a mezőgazdasági területeken is. Sőt, ez utóbbi bővebb táplálékkínálata és mikroklímája miatt még vonzóbb is. Ám itt leselkedik rájuk a legnagyobb veszély is a fészkeléssel azonos időpontban történő mezőgazdasági munkálatok miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik