Tudomány

Szerelni kell a Nemzetközi Űrállomást

nemzetközi űrállomás (nemzetközi űrállomás)
nemzetközi űrállomás (nemzetközi űrállomás)

Szinte bizonyosan űrsétára lesz szükség az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) illetékesei szerint ahhoz, hogy a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) megjavítsák a napokban meghibásodott hűtőberendezést.

Kelly Humphrey, a houstoni űrközpont szóvivője pénteken jelezte, hogy a végső döntést várhatóan hétfőn hozzák meg az űrállomáson dolgozó űrhajósok bevonásával.

A NASA közleménye szerint a javításhoz valószínűleg nem is egy űrsétát kell majd tenni, hanem többet. Az elsőre már a jövő hét végén sor kerülhet.

Az ügynökség illetékesei azt is megerősítették, hogy az űrállomás tevékenységében nem okoz problémát az egyik hűtőrendszerben tapasztalt hiba, mert a másik rendszer tökéletesen működik. Hosszú ideig mindazonáltal nem lenne kívánatos tartalék rendszer nélkül hagyni az állomást.

A 450 tonnás ISS hűtőrendszere szerdán hibásodott meg, azóta az egyik ammóniapumpa egy szelepe nem működik rendeltetésszerűen. A szakemberek próbálták a Földről helyrehozni a rendszert, de ez egyelőre nem sikerült.

Az állomáson óvatosságból csökkentették azon berendezések teljesítményét, amelyek működtetése nem kulcsfontosságú.

A Föld körül keringő űrállomáson hat űrhajós tartózkodik, közülük kell majd kiválasztani azokat, akik részt vesznek az űrsétában.

Ugyanez a pumpa rövidzárlat miatt egyszer már működésképtelenné vált 2010 augusztusában. Akkor űrsétával kellett kicserélni a berendezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik