Tudomány

Jaguár küzd óriáskígyóval – videó

Egy apának nem szabad gyávának lennie, ha fel akarja nevelni gyermekét. Még olyan kétes kimenetelű küzdelmet is el kell vállalnia, mint amit a kétszer nagyobb anakonda megtámadása jelent.

Az esőerdő a világ legveszélyesebb élőhelyei közé tartozik. A halál mindig csak egy karnyújtásnyira ólálkodik az örök félhomályban, és még a csúcsragadozó is bármelyik pillanatban áldozattá válhat.

A jaguár még a nagymacskák között is masszív, erőben és méretben csak a tigris és az oroszlán múlja felül. Ennek ellenére még a legtermetesebb hímek is jó, ha 100 kilót nyomnak. A zöld anakonda az egyik legnagyobb tömegű kígyó, egyes példányok két és fél mázsát nyomhatnak. A videón szereplő hüllő is szépen megtermett, a macskánál vagy másfélszer nagyobb.

Ebben a csatában a jaguár fogain és karmain túl csak refelxeiben, gyorsaságában és tapasztalatában bízhat. A kígyó is gyors, és kegyetlenül öl. Szájával megragadja az áldozatot, majd testével körbetekeri: ekkor kezdődik a lassú kínhalál. Lassan szorítani kezdi a zsákmányt, annak minden kilégzése után szorosabbra és szorosabbra fonja a gyűrűt. Egy idő után törnek a csontok, a tüdő nem tud tágulni, beáll a halál.

Alábbi videó azért is érdekes, mert egy ritka, fekete példányt örökít meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik