Tudomány

93 milliónál ütöttek le egy háborús térképet

pearl harbour (pearl harbour)
pearl harbour (pearl harbour)

Több mint 93 millió forintért (425 ezer dollárért) árvereztek el az Egyesült Államokban egy japán világháborús térképet Pearl Harbor megtámadásáról.

A Pearl Harbor elleni támadás után 72 évvel került kalapács alá a japán légierő egy háborús térképe. A történelmi dokumentumot a Christie’s aukciósház előzetesen 400-600 ezer dollárra (87-132 millió forint) becsülte.

A térkép valójában a japánoknak az amerikai csendes-óceáni flottára mért támadásáról szóló sikerjelentés, amelyet a világháború egyik mérföldkövének számító 1941. december 7-ei esemény után Hirohito császár elé tártak.

Fucsida Micuo repülőtiszt a csapás után rajzolta meg a 79-szer 58 centiméteres térképet a hadihajókkal Hawaii kikötőjében. A dokumentumon a torpedóvetők pályáját éppúgy megrajzolta, mint a találatokat jelző lángokat.

A kapitány vezette az amerikaiak elleni hadművelet első hullámát. Később áttért a keresztény hitre, és az Egyesült Államokba költözött. A térkép idővel egy amerikai történész birtokába került, majd egy gyűjtemény része lett. Ebből a kollekcióból került pénteken kalapács alá a Christie’s aukciósháznál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik