Gazdaság

Íme, a legdrágább magyar festmény

Hantai Simon képe 740 millió forintért kelt el.

Aukciós rekordot döntött Hantai Simon magyar születésű francia festőművész képe. A M.A. 5 (Mariale) című festményt a párizsi Sothesby’s házban ütötték le 2 millió 464 ezer euróért (kb. 740 millió forint). Ennyit még sosem fizettek magyar művész munkájáért.

A  magyar aukciós rekordot eddig Miklós Gusztáv Fiatal lány című, 1927-ben készült szobra tartotta, 1 607 500 euróval. Hantai korábbi  csúcseredménye tavaly született, ugyancsak Párizsban és ugyancsak a Sotheby’s-nél; Etűd című 1969-es vásznáért  akkor 720 750 eurót fizettek.

Új ábrázolás

A német-magyar származású Hantai Simon 1941-1948 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Aba Novák Vilmos és Kontuly Béla voltak a mesterei. Majd 1948-ban feleségével együtt elhagyta az országot, 1949 óta Párizsban élt.

A M.A. 5 (Mariale) – kattintson a nagy felbontásért!

Az ’50-es években művészete a figuratív formáktól az ún. gesztusfestészet felé tolódott, ami röviden azt jelenti, hogy az alkotó kezet – a klasszikusabb ábrázolás célja helyett – a festő belső érzései, indulatai, hangulata irányítják. Az eredmény szürreális, és ugyan sokszor a felismerhető formák híján van, mégis nagyon megindító, magával ragadó és erőteljes élményt nyújt.

A ’60-as években kezdte meg az ún. pilage módszer alkalmazását: az előzőleg összegyűrt vásznat befestette, majd száradás után kihajtotta, az így keletkező, festéknyomokból kialakuló kép tulajdonképpen a vászon saját lenyomata. A pliage módszerrel készült művek sorozatokba rendeződnek. A színeket fokozatosan elhagyva vásznai már szinte szín nélkül, csak a fehér felhasználásával készültek.

A most rekordáron eladott képet Hantai 1960-ban festette.

1982-ben abbahagyta a festést, de 1994-ben visszatért régi vásznaihoz: feldarabolta őket, majd egy-egy képrészletet sokszorosítva újra felhasznált.

2008-ban Párizsban halt meg.

Zabálják

Hantai manapság egyre népszerűbb a gyűjtők körében. Nemcsak az 1960 utáni pliage technikával készült (az előzőleg meggyűrt vászonra festett) alkotásai, hanem az 1949 és 1959 között készült szürrealista és gesztusfestményei is rekordnak számító értékkel indultak az év végi párizsi aukciós szezonban. Ez annak is köszönhető, hogy a párizsi Pompidou Központban május és szeptember között életmű-kiállítást rendeztek 1949 és 1990 között festett 130 képéből.

A Hantai-művek ára várhatóan még tovább fog emelkedni.

Nézzen videót a Pompidou Központban rendezett kiállításról!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik