Tudomány

Betört a magánszféra az űrbizniszbe

világűr (világűr, csillagok, föld)
világűr (világűr, csillagok, föld)

Sikeresen Föld körüli pályára állította első távközlési műholdját a Space Exploration Technologies (SpaceX) amerikai magánvállalat.

A SES-8 típusú, több mint három tonnás európai távközlési műholdat egy Falcon-9 hordozórakétával bocsátották fel az űrbe helyi idő szerint kedd este a Cape Canaveral-i űrbázisról.

A múlt héten többször el kellett halasztani a startot, mert műszaki problémák adódtak. A vállalat mérnökei ezért úgy döntöttek, hogy alaposabb vizsgálat érdekében visszaviszik a rakétát a hangárba.

A SES-8 műholdat az Orbital Sciences amerikai magánvállalat fejlesztette ki a SESWorld Skies holland távközlési cég megrendelésére. A holland vállalat eddig az orosz Proton és az európai Ariane hordozórakétákkal helyezte Föld körüli pályára távközlési műholdjait, de az amerikai média szerint a SpaceX most jóval olcsóbban teljesítette ugyanezt a feladatot.

A Falcon-9-es hordozórakéta eddig már hatszor vett részt különféle űrmissziókban, és háromszor szállított rakományt a Nemzetközi Űrállomásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik