Tudomány

Senki nem látta a műholdrobbanást

GOCE (GOCE)
GOCE (GOCE)

Hiába készültek élő közvetítésre, az egytonnás szerkezet valószínűleg lezuhant már, de nem tudni, hova.

Vasárnap 22.30 és hétfő hajnali 1 óra között várták a GOCE nevű műhold visszatérését a Földre. A több, mint egytonnás szerkezet látványos robbanását élőben akarták közvetíteni, de az Európai Űrügynökség erről háromnegyed egykor lemondott, nem sikerült kapcsolatot teremteni a műholddal. Valószínűleg lezuhant már, de nem tudni, hova.

Mostantól a földi radaroké lehet a főszerep, illetve az Infratartományban is működő meteorológiai műholdak még kiszúrhatják a perzselően forró lángok között önmagát elemésztő űreszköz légköri nyomait – írja az időkép.

Az Európai Űrügynökség (ESA) az olaszországi Frascatiban délelőtt azt közölte: a Földre visszatérő európai tudományos műhold valószínűleg darabjaira esett szét hétfőn hajnalban a földi légkörrel való ütközés miatt.

Egykor szűnt meg a jel

Az öt méter hosszú, egy tonnánál is nehezebb, vagyis nagyjából autóméretűGoce (rendkívül körülményes nevén: Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer, azaz Gravitációs mező- és állandó állapotú Óceánáramlat-megfigyelő űreszköz) hajnali egy óra körül érte el a földi légkört.Ekkor szűnt meg a mesterséges égitest jeladása.

Műszerei az utolsó pillanatig üzemeltek, az antarktiszi földi állomás rögzítette az utolsó jelzéseit, amikor 120 kilométerrel fölötte repült el. Nagyon közel volt tehát a 100 kilométeres magasságban található Karman-vonalhoz, amelyet a légkör és a világűr határának tekintenek. Az ESA szerint utolsó útján átszelte Szibériát, a Csendes-óceán nyugati és az Indiai-óceán keleti medencéjét és az Antarktiszt.

Az ESA számításai alapján a földfelszínt 200-250 kilogramm törmelék érhette el, mely a mesterséges égitest össztömegének 20-25 százaléka. A szétégett darabok valószínűleg az óceánban landoltak.

Embert még nem sebeztek meg

Az ESA űrszeméttel foglalkozó szakértője, Heiner Klinkard szerint a több mint egytonnás GOCE méretei elenyészőek az ember alkotta, 100-150 tonnás objektumokhoz képest, melyek évente visszatérnek az atmoszférába. Az űrrepülések 56 éve alatt hozzávetőleg 15 ezer tonna törmelékük zuhant a Földre anélkül, hogy egyetlen embert megsebesített volna – tette hozzá.

Négy évig dolgozott

Az elegáns formája miatt a világűr Ferrarijának tartott GOCE-t 2009-ben bocsátották az űrbe, hogy feltérképezze a földi gravitációt. Adatai alapján a tudósok elkészíthették a földkéreg és a földköpeny határainak első részletes, globális térképeit, ismeretet szereztek az óceánok áramlatainak, a tektonikus lemezmozgásoknak és a vulkáni tevékenységnek a természetéről.

A GOCE Motorja október 21-én állt le, a műhold azóta fokozatosan ereszkedett a Föld felé a 260 kilométeres működési magasságról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik