Tudomány

Hamarosan robban a műhold

NASA-muhold(960x640)(1).jpg (nasa műhold)
NASA-muhold(960x640)(1).jpg (nasa műhold)

Hajnal egyig valamikor várható a több mint egytonnás szerkezet földre érkezése - darabokban.

A legfrissebb előrejelzés szerint vasárnap 22.30 és hétfő hajnali 1 óra között visszatér a Földre egy európai tudományos műhold, de már kizárható, hogy Európa fölött lépjen be a légkörbe – jelentette be legfrissebb közleményében az Európai Űrügynökség (ESA), amely szerint várhatóan lakatlan területre hullnak a műhold darabjai.

Az időképen élőben nézheti.

Ember nincs veszélyben?

A sors iróniája

2011-ben egy orosz faluban, az Űrhajós utcában tett tönkre egy házat egy műhold darabja

Az űrügynökség szerint “rendkívül alacsony a kockázata” annak, hogy emberéletben vagy vagyontárgyban tegyen kárt a Földre visszatérő 1,2 tonnás GOCE-műhold, amely a légkört elérve kigyullad és kis darabokra hullik szét. A péntek délutáni mérések szerint óceáni, sarkvidéki területek vagy Ausztrália sivatagos vidékei fölött várható a légkörbe lépése.

Becslések szerint néhány tucat, összesen 200 kilogrammnyi összeégett törmelék érheti el a földfelszínt, és a legnagyobb megmaradó darab sem lesz nagyobb 90 kilósnál. Az ESA szerint immár kizárható, hogy a törmelékek Európában hulljanak a Földre, és egyébként is “250 ezerszer nagyobb az esélye egy lottónyereménynek, mint annak, hogy egy embert műholdtörmelék találjon el”.

A világűr Ferrarija

A GOCE nevű műholdat 2009-ben küldték a világűrbe, hogy 260 kilométeres magasságból térképezze fel a földi gravitációs erőteret. Az elegáns formája miatt “a világűr Ferrarijaként” is emlegetett mesterséges égitest október 21-re elhasználta minden üzemanyagát, és azóta folyamatosan közeledik a Föld felé a gravitáció vonzásában.

Az öt méter hosszú műhold által továbbított adatok lehetővé tették a tudósok számára, hogy minél több ismeretet szerezzenek az óceánok áramlatainak, a tektonikus lemezmozgásoknak és a vulkáni tevékenységnek a természetéről. A 350 millió euróba került missziót csak húsz hónapra tervezték, ám a Nap alacsony aktivitása és a műhold pályáján tapasztalt kisebb molekulasűrűség miatt a vártnál kétszer tovább tarthatott a küldetés.

Korábbi visszatérők

Legutóbb 2012 januárjában tért vissza a Földre mesterséges égitest, a 14 tonnás Phobos-Grunt orosz Mars-kutató űrszonda, amelyet nem sikerült pályára állítani. 2011-ben két műhold tért vissza, a NASA felső légkört kutató 6,5 tonnás szatellitje és a 2,4 tonnás német ROSAT röntgenteleszkóp.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik