Tudomány

Zsírt, csontot, ereket adnak el húsként a gyorséttermek!

Sejtjük, sőt tisztában vagyunk vele, hogy a gyorsétterem láncok kínálata menü, nem más, mint ipari hulladék. Több dokumentumfilm, kutatás fedte már fel, hogy a futószalagon gyártott, ételnek álcázott kalóriaadagok gyakori fogyasztása káros az egészségre.

A sor pedig most újabb bizonyítékkal bővült, Dr. Richard deShazo munkásságának köszönhetően. A gyerekgyógyászatra szakosodott amerikai professzor úgy döntött, hogy két különböző cég csibefalat néven kínált termékét vizsgálja meg közelebbről, mivel ezek nagy népszerűségnek örvendenek a legkisebbek körében. Ráadásul a szülők sem tiltakoznak ellene, hiszen ha már gyorskaja, legalább legyen csirke, az úgyis egészséges.

Pedig nagyot tévednek, hiszen a csibefalat felét nem az áhított proteinforrás, a csirkemell teszi ki! A fennmaradó ötven százalékot javarészt zsírszövet alkotja, mellette akad némi porc, ér és bélszövet, fűszerként pedig apró csontdarabok. Tehát a csibefalat őszinte megnevezése inkább a Zsírcsemege lehetne, legalábbis DeShazo professzor állítása alapján: „A feldolgozás után marad némi „anyag” a csontokon, ezt a nyesedéket különböző eljárásokkal lefejtve, egy húsragasztó enzim felhasználásával már kész is az ideális állagú, alakú, húsnak tetsző falatka.” – nyilatkozta a Mississippi Egyetem professzora.

A „húsragasztó” egy olyan enzim, amely trombin és fobrogén összetevőkből áll, melyet a vérplazmából nyernek ki. A húsipar előszeretettel használja, mivel ezzel az adalékkal megfelelő alakú és méretű terméket tudnak előállítani. A módszert csirkére, halra és tengeri ételekre is használni lehet.

Természetesen a kutatás eredménye nem számít reprezentatívnak, két mintavétel alapján nem általánosíthatunk, célja inkább a figyelemfelkeltés. A szülők felelőssége, hogy a könnyen befolyásolható fiatalokat ne hagyják elcsábulni pár üveggyöngyként eléjük szórt játékért, vagy egy torz bohóc mosolyáért.

A lesújtó eredmények ellenére azt meg kell jegyezni, hogy van olyan étteremlánc, ahol ugyanaz a termék magasabb minőségben kerül az asztalunkra, főképp itt Európában, ugyanis az unió még 2010-ben mondott nemet a trombin használatára, így elvileg itthon egyetlen étteremben sem kaphatunk ragasztóval alkotott hússzeletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik