Tudomány

Szívünkbe lát a Facebook

facebook (facebook)
facebook (facebook)

Árulkodóak a közös ismerősök.

Bő fél éve számoltunk be arról, hogy egy kutatócsoport kizárólag a lájkokból volt képes visszakövetkeztetni a felhasználó nemére, bőrszínére, szexuális és politikai irányultságára, és arra is, hogy vannak-e drogproblémái. Ezek után talán annyira nem is meglepő, hogy egy új tanulmány szerint az ismerősi háló birtokában könnyedén kideríthető, hogy kivel vagyunk párkapcsolatban.

A kutatók szerint amennyiben valakivel nem csupán sok közös ismerősünk van, de ezek életünk különböző területeiről származnak – ráadásul a közös ismerősök sem állnak feltétlenül szoros kapcsolatban egymással -, akkor erős a gyanú, hogy ez a valaki életünk párja; de legalábbis egyike a legközelebbi barátainknak. Logikusnak tűnik, hiszen férjünket, feleségünket bemutatjuk családunknak, barátainknak és munkatársainknak egyaránt.

A Facebook “adatcsapatának” egyik tagja szerint a számunkra fontos emberek azonosításával jobbá tehető a közösségi oldal, hiszen automatikusan kiemelt helyre kerülhetnek a tőlük származó bejegyzések. És akkor csak halkan jegyezzük meg, hogy a hirdetők mennyire örülhetnek az ilyen típusú adatbányászatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik