Tudomány

Felhőkarcoló farmokon termeljük a jövő élelmét?

A fenntarthatóság az elkövetkezendő évtizedek legfontosabb jelszava. Az egyre növekvő népesség olyan szintű energiaigényt támaszt, amit kielégíteni csak gyökeres változások árán lehetséges.

2050-re a népesség közel 80 százaléka éli majd városokban életét, és várhatóan hárommilliárddal növekszik a Föld lélekszáma, ez a hatalmas növekedés pedig nem az autóink tankolása miatt okoz majd gondot. Az alapvető élelmiszerek előállítása is kérdéses, ha nem változnak a mezőgazdasági művelés ma használt megoldásai.

A problémára megoldást jelenthet a függőleges farmok elterjedése. Az elnevezés mögött hatalmas nagyvárosi kertek húzódnak, amelyek szűk területen is képesek lennének a megfelelő élelmiszermennyiség előállítására, környezetkímélő módszerekkel, versenyképes áron.

Pár évtizede még utópisztikus elképzelés volt a zöld teraszokból, akvapónikus ültetvényekből álló többemeletes épület, de mára működő példák mutatják, hogy ez a helyzet gyökeresen változni fog.

Egyesült Államok, Chicago – Ültetvény a tetőn. Az Egyesült Államok meghatározó nagyvárosában már több farm is működik a betonrengeteg mélyén. A McCormick Központ tetején jelenleg 1800 négyzetméternyi területen folyik a termelés, évente nyolc tonna étkezésre alkalmas zöldséget, paradicsomot, paprikát, babot, kelkáposztát adnak a tetőültetvények. A város másik radikálisabb farmja egy régi húsfeldolgozó üzemben került kialakításra.

A The Plant Project kibocsátása nulla, és a biomasszából előállított energiának hála teljesen önellátó, így hulladék keletkezése nélkül képesek friss halakat tenyészteni, teát, zöldséget termelni.

Kanada, Vancouver – Zöldség a parkolóházból. A kanadai városban 2012 végén nyílt meg az első tetőkert, ami friss, fejlődő növényeivel az Alterrus nevű cégnek termel profitot. Az 530 négyzetméter alapterületű farm egy parkolóház legfelső emeletén kapott helyet, és akárcsak a chicagói példánál, itt is a hidroponikus művelés adja az alapot. A kontrollált körülmények miatt magas a termésátlag, évi 70-90 tonnát tudnak értékesíteni. Ráadásul egész évben elérhető a friss áru, amit a városi piacon nem terhel szállítási költség.

Napi egy tonna! – Szingapúr. A jelenleg működő egyik legnagyobb, hagyományoktól eltérő farm naponta egy tonna zöldséget termel a zsúfolt országban. A SkyGreen elnevezésű cég jelenleg is bővül, mivel a zöldség kilencven százalékát importálják Szingapúrba, van igény a helyileg termesztett élelmiszerre.

A könnyűszerkezetű épületekben hatalmas, vízzel mozgatott lifteken ülnek a növények, alul a tápláló nedvességet, felülre érve pedig a napfényt magukba szívva. A projekt legnagyobb előnye a helykihasználás, ez a módszer tízszer hatékonyabb négyzetméterre lebontva, mint a hagyományos földművelés.

A várható legnagyobb – Svédország, Linköping. A skandináv országban építés alatt álló hatalmas vertikális farm áll legközelebb a sci-fi regényekben megálmodott önfenntartó zárt kertekhez. A Plantagon helyben termelt friss zöldséggel látja majd el a 100 000 fős várost, mindezt energiahatékony módon.

Az 54 méter magas hatalmas üvegház építése várhatóan még idén elkezdődik, és 2014 végére már fejlődésnek indulnak az első palánták.

A létesítmény megújuló forrásokból nyeri majd az energiát (megkapta a LEED-minősítést), valamint a városban keletkező felesleg a szerves hulladék, szén-dioxid, hulladékhő felhasználásával biztosítja majd a működést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik