Tudomány

Szalmaház épült Tordán, vízió a folyékonylevegő-alapú gazdaságról – Zöldszüret

Megalakult a Magyar Megújuló Energia Egyesület, 250 millió Ft-ot adott Paks térségfejlesztésre. Önnfenntartó szalmaházat épített egy fiatal pár, a cseppfolyósított levegőt használnák fel a britek. - Zöldszüret

Létrejött a Magyar Megújuló Energia Egyesület. A szakterület elismert képviselői mellett az államigazgatási, politikai szférából kerültek ki az alapító tagok. A kitűzött célok között szerepel az energiatermelés elősegítése, a gyártók és forgalmazók ösztönzése, a szolgáltatások és az energiahatékonyság javítása. Érdeklődni, segíteni, véleményezni az egyesület munkáját a magyarmegujuloenergia@gmail.com címen lehet.

Szalmaházat épített egy fiatal pár Tordán. Több lehetőséget megvizsgáltak, milyen módon kezdhetnének bele közös jövőjükbe, hogyan lehet végre saját házuk. A 30 éves törlesztő részlet nem volt elég szimpatikus, így saját maguk láttak munkához. Az egyik tulajdonos, Loboncz Eliza szerint szalmából építkezni csak itthon nem népszerű, nyugaton számos példa van rá, és egy szalmaház várható élettartama száz év körül van. A 48 négyzetméteres ház (plusz 11 négyzetméter manzárd) 15 000 euróból épült meg, és a tervek szerint a kisebb javításokon kívül már nem is szorul befektetésre. A legdrágább dolog az egészben a napelem volt, 1500 euró plusz költséget jelentett a tetőre telepített rendszer.

A napenergia hasznosítása mindenképp profitot eredményez, ez nem lehet kérdés. Az egyik mód, hogy az iparág cégeinek részvényeibe fektetünk. Az energiacentrum cikkében górcső alá veszi a legnagyobb gyártókat, összefoglalja eddigi teljesítményüket, majd a közeljövőről is esik pár szó. Nem lesz meglepő, Kína és Japán néhány lépéssel (megint) mindenki előtt jár.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. alapítványa 250 millió Ft pályázati pénzt osztott ki térségfejlesztésre. A nyertesek között szerepel Gerjen önkormányzata, aki összekötő utat építhet a település és Paks között. A jelenleg 22 km-es távolság  felére rövidül a beruházással. Pakson a rendelőintézet laboratóriumát korszerűsítik, Miskén az orvosi rendelőt, Tolnán az óvodát fejlesztik. A szervezet által nyújtott támogatás mindösszesen 476,8 millió forint értékű fejlesztést generál a kedvezményezett térségekben. Jövőre ismét 2 alkalommal fogad pályázatokat az alapítvány.

Cseppfolyósított levegő felhasználásával szélesítené a megújuló energiák piacát Birmingham-i Egyetem. A legkeményebb energetikai kihívásokra is megoldást jelenthet a sikeres kutatómunka. A jelentés szerint a folyékony levegő segíthet ellensúlyozni az ingadozó energiatermelést, nagymértékben csökkentené a széndioxid-kibocsátást, fontos szerephez juthat a hulladékgazdálkodásban. Jelentős kormányzati forráshoz jutnak a kutatásban résztvevők, hiszen a felhasználási kör olyan széles, hogy akár egy folyékony-levegő gazdaságot is ki lehetne alakítani.
Teljes cikk angolul: Clickgreen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik