Tudomány

Hatalmas energiaigénnyel küzdenek a fejlett országok – Nemzetközi Zöldszüret

Az orosz-ukrán gázvita továbbra is megoldásra vár, Angliában atomerőmű-építésbe ruháznak a franciák. Amerikában már éjjel is csúcsteljesítményt ad le a napelem, egyre nagyobb gondban Fukusima. - Zöldszüret

Egyre élesebb vita folyik Oroszország és Ukrajna között. A felek képtelenek békét kötni egymással, a viszony pedig tíz éve folyamatosan romlik. Ukrajnát eleinte a második legnagyobb gázfelvásárlóként tartották számon Németország után, azonban az évi 59 milliárd köbméterből mára már csak 32 milliárd köbméterre van igény. A helyzeten az sem segít, hogy jövőre 20 milliárd köbméter alatti vásárlást tervez Mikola Azarov ukrán miniszterelnök. Moszkva eddig sem rejtette véka alá növekvő ellenszenvét, Ukrajnát kikerülve két új gázvezetéket tervezett Európa ellátására. Az Északi Áramlat megépítése több mint 20 milliárd dollárba került, a Déli Áramlat várhatóan 50 milliárdnál is drágább lesz. A jobb partnerkapcsolat kialakítása szükségszerű lenne mindkét félnek, hiszen az ukrán gázvezetékrendszer felújítása mindössze 5 milliárd dollárba kerülne. Együttműködésük nem akadályozná Ukrajna EU-s csatlakozását, ráadásul olcsóbb és nyugodtabb gázpiaci helyzetet jelentene.

Naplemente után 6 órával is csúcsteljesítményen üzemel az arizonai naperőmű, ami kiemelten fontos a fogyasztási szokások szempontjából. Munkaidő után sokszorosára ugrik a lakosság energiaigénye, hiszen legtöbben ilyenkor használják a tévét és a számítógépet. A 280MW teljesítményű létesítmény a napokban átment a kereskedelmi teszten, ezzel egyidejűleg Arizona állam vezető áramszolgáltatója, az Arizona Public Service (APS) bejelentette, hogy a rendszer teljes kapacitására igényt tart. A működés meglehetősen bonyolult, ám hatékony: parabolatükrök segítségével koncentrálják a napfényt, amivel szintetikus olajat forrósítanak fel. Ezt a hő formájában tárolt energiát egy csőrendszeren keresztül bojlerekbe vezetik, ahol gőz képződik. Végül a gőz segítségével 140MW-os turbinák állítják elő az elektromos áramot. Videó.

A brit kormány döntött az új, nukleáris erőmű építéséről, közel 20 éve nem volt erre példa a szigetországban. A lépésre elsősorban a szén-dioxid kibocsájtás csökkentése miatt volt szüksége Angliának. A Somerset közelében zajló építkezésben két francia (EDF Energy, Areva) és két kínai cég vesz részt. A programot támogatók szerint fontos kiemelni, hogy ez az első alkalom az országban, amikor nem az adófizetők pénzéből finanszírozzák meg az atomenergia-projektet. A 16 milliárd fontos összköltséget elsősorban a francia EDF Energy állja. A megépülő két reaktorblokk várható teljesítménye 1600MW lesz, ez pedig 2030-ra havi 77 font megtakarítást jelenthet a briteknek háztartásonként.

Fukusimában továbbra is áldatlan állapotok uralkodnak. A váratlan, nagy mennyiségű hétvégi csapadék következtében ismét radioaktív víz folyt a létesítményből a Csendes-óceánba. Az elmúlt hetekben hibát-hibára halmozó Tepco energiavállalat azt ígérte, hogy harminc új szivattyút állít üzembe, s 10 kilométernyi csővezetéket fektet le az újabb hasonló incidensek megelőzése érdekében. Az eredeti tervek szerint jövő év márciusában visszaköltözhettek volna a lakók egykori otthonaikba, azonban a folyamatos balszerencsének és mérnöki hibáknak köszönhetően még évekig eltartanak a biztonsági intézkedések.

Itthon is vásárolható lett a Tesla. Megjelent az első, érvényes magyar okmányokkal ellátott Tesla modell S a használtautón. Ugyan a töltőállomások még nincsenek ott minden kerületben, a trendek azt mutatják, robbanásszerű fejlődés várható Európa-szerte. Az erősebbik, 422 lóerős típust alig sikerült 30 millió Ft alá leszorítani az egyik első hazai importőrnek, ami viszont éppen duplája a tengeren-túli árnak. Komoly vásárlási szándékkal érdemes lehet ellátogatni Bécsbe, ahol megnyílt az első közép európai, hivatalos Tesla bemutatóterem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik