Tudomány

Putyinról lepattannak a Nobel-díjasok is

Putyin (putyin)
Putyin (putyin)

Nagyra becsüli a Nobel-díjasokat az orosz államfő, de szerinte nem neki kellett volna címezni azt a levelet, amelyet a Greenpeace Oroszországban fogva tartott aktivistái érdekében írtak - közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

A Kreml munkatársa azt hangoztatta, hogy meg kell várni az ügyben folyó vizsgálat és a bírósági eljárás végét.
A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet közlése szerint 11 Nobel-díjas, köztük Desmond Tutu dél-afrikai püspök is aláírta a Vlagyimir Putyinnak küldött levelet. Ebben a béke- és emberi jogi küzdelmükért elismerésben részesített személyiségek azt kérték, Moszkva szüntesse meg az Oroszországban kalózkodás címén emelt, túlzott vádat a Greenpeace 28 aktivistája és két fotós ellen.

környezetvédők szeptember 18-án a Pecsora-öbölben lévő orosz olajfúró toronynál tiltakoztak a kőolaj-kitermelés ellen. A Nobel-díjasok szerint az északi-sarki olajfúrás veszélyes, igen kockázatos üzem, egy olajfolt pedig katasztrofális hatással járna a Föld egyik legősibb, legkülönlegesebb és legszebb tájegységére. Úgy vélik, hogy a lehetséges veszély iránt a kőolajipar nem vállal kellő felelősséget. “Az Arktiszon végzett kőolajfúrások hozzájárulnak az északi-sarki éghajlat változásához is, amely másutt is fenyeget mindannyiunkat” – írták.

Nem ez volt az első kísérlet arra, hogy az orosz államfő közbenjárását kérjék a Greenpeace aktivistáinak büntetőügyében. Kumi Naidoo, a Greenpeace vezetője múlt szerdán felajánlotta, hogy Oroszországba megy és személyes garanciát vállal annak a 30 embernek óvadék ellenében történő szabadon bocsátása fejében, akit az orosz hatóságok őrizetbe vettek és Murmaszkban tartják őket fogva.

A Greenpeace aktivistái nem ismerik el, hogy bűncselekményt követtek volna el, amikor megkíséreltek feljutni az orosz kőolajfúró toronyra. Amennyiben az orosz bíróság bűnösnek találja őket, büntetésük akár 15 év börtön is lehet, vagy 500 ezer rubel (mintegy 3,4 millió forint) pénzbírságot szabhatnak ki rájuk.

A levelet aláíró Nobel-békedíjasok teljes listája:

  • Desmond Tutu, dél-afrikai érsek
  • Betty Williams, észak-ír békeaktivista
  • Óscar Arias Sánchez, Costa Rica volt elnöke
  • Jody Williams, egyesült államokbeli békeaktivista
  • Leymah Gbowee, libériai békeaktivista
  • Tavakkul Karmán, jemeni békeaktivista
  • Rigoberta Menchú Tum, guatemalai emberi jogi aktivista
  • Mairead Maguire, észak-ír békeaktivista
  • Sirin Ebádi, iráni ügyvéd és volt bíró
  • José Ramos-Horta, Kelet-Timor volt elnöke
  • Adolfo Pérez Esquivel, argentin közösségszervező

A sarkvidéki harmincak kiszabadítására szervezett globális kampány részeként már 1,5 millióan írták alá a petíciót, és eddig 49 ország 250 helyszínén tartottak szolidaritási tüntetéseket. Emellett a Nemzetközi Újságíró-szövetség, valamint az Európai Újságíró-szövetség is követeli a harminc fogvatartott közé tartozó két újságíró szabadon bocsátását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik