Nagyvilág

Ezrek tüntettek a bebörtönzött greenpeace-esekért

greenpeace(960x640)(1).jpg (greenpeace)
greenpeace(960x640)(1).jpg (greenpeace)

Több ezren tüntettek szerte a világban szombaton, hogy követeljék a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet Oroszországban őrizetbe vett aktivistáinak szabadon engedését.

Az északi sarkvidéki olajkitermelés ellen tiltakozva a Greenpeace több aktivistája szeptember 18-án megpróbált felmászni a Gazprom orosz gázipari cég Prirazlomnoje nevű platformjára a Barents-tengerre nyíló Pecsora-öbölben, de a határőrség figyelmeztető lövésekkel megakadályozta őket ebben. Az orosz hatóságok feltartóztatták az aktivistákat szállító Arctic Sunrise nevű, holland zászló alatt hajózó jégtörőt, és azt Murmanszkba kísérték.

Az orosz hatóságok kalózkodás címén vádat emeltek az akció mind a 30 résztevője – 28 aktivista és 2 újságíró – ellen, és két hónapra vizsgálati fogságba helyezték őket. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, büntetésük akár 15 év börtön is lehet. A harminc vádlott közül négy az orosz állampolgárok száma, a többiek külföldiek, 19 ország állampolgárai.

Az őrizetbe vett aktivisták védelmében a Greenpeace felhívására szombaton a világ 47 országában – köztük Magyarországon is – tartottak megmozdulást, amely Új-Zélandon kezdődött és Európa után az Egyesült államokban és Kanadában folytatódik.

Budapesten is szimpátia tüntetést szervezett a Greenpeace, több másik civil szervezettel együtt.
Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Londonban az orosz nagykövetség előtt mintegy ezren gyűltek össze, köztük Jude Law színész, Paul Simonon (The Clash) és Damon Albarn (Blur) zenész. Hágában ugyancsak mintegy ezren – többen kalóznak beöltözve – dobokkkal és trombitákkal adtak hangot elégedetlenségüknek az orosz nagykövetség épülete előtt. Helsinkiben 1300-an, Stockholmban mintegy ötszázan, Párizsban háromszázan, Bécsben kétszázan vettek részt a tüntetésen.

Moszkvában mintegy harmincan gyűltek össze a belvárosi Gorkij parknál, s a megvádolt aktivisták képmását tartották magasba.

A holland kormány pénteken bejelentette, hogy az ENSZ tengerjogi egyezménye alapján választottbírósági eljárást kezdeményezett az Oroszországban elfogott Greenpeace-es hajó ügyében. Hága úgy gondolja, hogy a hajó átkutatása és a legénység letartóztatása jogszerűtlen volt, mert az orosz hatóságoknak előbb engedélyt kellett volna kérniük Hollandiától ahhoz, hogy megállítsák a hajót.

Alekszej Meskov orosz külügyminiszter-helyettes szombaton megkérdőjelezte Hollandia érveinek helyességét, mondván, többször figyelmeztették a holland hatóságokat a kockázatokra.

“Ami az Artic Sunrise-zal történt, színtiszta provokáció” – mondta Meskov, hozzátéve, hogy az utóbbi hat hónap során Oroszország többször kérte a holland hatóságokat, hogy tiltsa meg a hajós akciót, de “ez sajnos nem történt meg”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik