Nagyvilág

Kábítószert találtak a Greenpeace hajóján

greenpeace(960x640)(1).jpg (greenpeace)
greenpeace(960x640)(1).jpg (greenpeace)

Kábítószert és gyanús berendezéseket találtak a Greenpeace jégtörőjén, amellyel a nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái az északi sarkvidéki orosz olajkitermelés ellen tiltakoztak.

A holland zászló alatt hajózó Arctic Sunrise átvizsgálásakor kábítószerre (a jelek szerint ópiátokra és morfiumra) bukkantak, jelenleg vizsgálják eredetüket és használatuk célját – mondta Vlagyimir Markin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője. Hozzátette, hogy kettős, polgári és katonai célokra egyaránt használható berendezéseket is találtak a fedélzeten.

Markin közölte: ennek megfelelően módosítani fogják az aktivisták ellen kalózkodás címén emelt vádat. A nyomozók szerint nyilvánvaló, hogy az ügy bizonyos érintettjeit az eddig megállapítottnál súlyosabb bűncselekményekért vonják majd felelősségre.

A vádlottakat – 28 Greenpeace-aktivistát és két szabadúszó újságírót – az észak-oroszországi Murmanszk kikötőjében tartják fogva. Szeptember 18-án tartóztatták le őket, miután hajójukkal megközelítették az orosz Gazprom óriásvállalat tulajdonában álló, jövőre üzembe helyezni tervezett olajfúró tornyot. A Greenpeace aktivistái a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen akartak tiltakozni akciójukkal, annak környezeti veszélyeire akarták felhívni a figyelmet.

Mihail Krejndlin, a Greenpeace oroszországi irodájának ügyvédje az ügy legújabb fejleményével kapcsolatban rámutatott: a hajó már egy jó ideje – szeptember 24. óta – legénység nélkül van és ismeretlen emberek felügyelete alatt áll. “Nem akarok vádolni senkit, de azt talál ott az ember, amit akar” – tette hozzá, arra célozva, hogy az állítólagos drogot valaki akár el is helyezhette a jégtörő fedélzetén. Krejndlin az Interfax orosz hírügynökségnek elmondta: a szervezet belső szabályzata tiltja kábítószerek birtoklását és használatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik