Tudomány

Kalózok segítenék az űrkutatást

johnny depp kalóz (johnny depp, kalóz)
johnny depp kalóz (johnny depp, kalóz)

Az orosz Kalózpárt nyújt segítő jobbot az amerikai űrhivatalnak.

A NASA alig több mint egy hete, október elsején ünnepelte 55. születésnapját. Pontosabban ünnepelte volna, ha majdnem 19 ezer alkalmazottjának 97%-a nem lenne épp fizetetlen kényszerszabadságon a szövetségi kormány leállása miatt. Az űrhivatalnál gyakorlatilag csak azokat foglalkoztatják jelenleg, akiket tényleg nem lehet hazaküldeni – például az ISS-en állomásoztatott űrhajósokat.

A NASA kétségbeejtő pénzügyi helyzetét jól jellemzi, hogy még a honlapja sem működik. A nasa.gov helyett a látogató egy rövid értesítőt kap arról, hogy költségvetés híján a honlap nem üzemel.

Itt jön a képbe az orosz Kalózpárt, amely hajlandó szervereit és egyéb erőforrásait is az űrhivatal rendelkezésére bocsátani – közleményük szerint egészen az amerikai válság végéig. “Az internetes adatbiztonságot képviseljük, ezért nem kell aggódnotok a PRISM vagy a különböző országok titkosszolgálatainak illegális tevékenysége miatt. Adatforgalmatok, tevékenységetek és felhasználóitok tevékenysége biztonságban lesz.

Az orosz RIA Novosti hírügynökség a biztonság kedvéért leszögezi, hogy a Kalózpárt nem igazi párt, hiszen az igazságügyi minisztérium nem regisztrálta, mivel a “kalóz” szó bűncselekményre utal. Persze ez nem akadályozza meg őket abban, hogy legyen nagyjából ötezer tagjuk, harmincezer szimpatizánsuk és havi kétszáz dolláros (kb. 50 ezer forintos) költségvetésük. Meg szervereik. A szerverekről ne feledkezzünk meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik