Tudomány

Anyósfóbia és tükörfrász – íme, a legfurcsább félelmek

fóbia (fóbia, )
fóbia (fóbia, )

Kissé bizonytalan a sötétben? Feszeng idegen társaságban? Megesik. De mit érezhet, aki retteg a leüléstől vagy attól, hogy mogyoróvaj tapad a szájpadlására...

A fóbia nagyon röviden és érintőlegesen: irracionális, túlzott félelem, rettegés bizonyos tárgyakkal, helyzettel, cselekvéssel kapcsolatban. Sokan tartanak a magasságtól, a sötéttől, rovaroktól, pókoktól, kígyóktól. Vannak azonban furcsa esetek is.

Rettegés az üléstől és a mogyoróvajtól

Egyik ilyen érdekes eset a Cathisophobia, azaz félelem az üléstől. A rettegést kiválthatja egy komoly aranyér, de durva esetben az üléssel kapcsolatos fizikai vagy lelki bántalmazás is. Okozhatja iskolai büntetés, vagy ülő helyzetben átélt megrázkódtatás. Tünetei az izzadás, nehéz vagy kapkodó légzés és szorongás.

Önnek vannak alaptalan félelmei?

Ossza meg velünk kommentben a cikk alatt!

Furcsa, de létező betegség Arachibutyrophobia, amely félelem attól, hogy a mogyoróvaj az ember szájpadlására tapad. Magyarországon nem túlterjedt ez a készítmény, ám az angolszász országokban igen kedvelt és elterjedt az iskolai étkeztetésben is. “Amikor mogyoróvajat kell ennem izzadok, görcsbe rándul a testem, a szájpadlásom kiszárad és viszketni kezd” – idézi tüneteit egy beteg. A háttérben két ok állhat. Egyrészt ha egy gyerek nem szereti a mogyoróvajat, mégis kényszerítik az elfogyasztására, az később így üthet vissza. Másrészt az egyre gyakoribb mogyoróallergiától és annak hatásaitól való félelem játszhat közre.

Mit mutat a tükör?

Sokszor csinálunk viccet belőle, de komoly változata is van az anyóstól való félelemnek, hivatalos nevén a pentheraphobia. Ezzel mutat rokonságot a Hamupipőkéből jól ismert novercaphobia, a mostoha anyától való rettegés. Sok emberben akarva akaratlanul ott a félsz, ha éjszaka a tükörbe néz, valaki hirtelen megjelenik a háta mögött. Tágabb értelemben az eisoptrophobiás attól retteg, hogy a tükrön keresztül kivetül a természetfeletti világ.

A társasági események, ünnepélyes vacsorák miatt is gyakran feszengünk. A Deipnophobiás viszont annyira retteg a vacsorapartin “kötelező” beszélgetésektől, hogy a világért sem venne részt ilyen eseményen. Irracionális félelmeik mind a társaságban történő étkezésre, mind az asztaltársasággal való kommunikációra kiterjednek. A “régi időkben” e természetes szorongást sikerrel oldották illetve háttérbe szorították a szigorú etikai szabályok. Nemigen adódhattak váratlan helyzetek. Ezek mára szinte teljesen eltűntek, a szorongás pedig súlyosbodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik