Élet-Stílus

Tudta, hogy a vezetés károsítja a petefészkeit?

A szaúdi nőket ezzel az érvvel tartják távol a vezetéstől.

Az egész világon nem találunk még egy olyan országot, mint Szaúd-Arábia. De tényleg. A királyságban ugyanis – annak megalakulása óta, vagyis 1932-től – törvény tiltja, hogy a nők autót vezethessenek. Az azóta eltelt időben a nőjogi szervezetek többször, többféleképpen próbálták rávenni a törvényhozókat, hogy enyhítsenek a szabályon. Mindeddig sikertelenül.

Többek között az olyan tudományosnak csak nehezen nevezhető vizsgálatoknak köszönhetően, mint amilyen mostanában borzolja a kedélyeket az országban. A vizsgálat biztosan állítja, hogy a rendszeres vezetés visszafordíthatatlan károsodást okoz a női szervezetben: a petefészkekre, sőt a medencére is kihat, ennek következtében az autót vezető nők gyermekei bizonyítottan orvosi rendellenességekkel jönnek világra. Legalábbis Salah al-Luhaydan sejk szerint.


A vezetés káros az egészségre?
Fotó: Shutterstock

Egyébként nem ez a legőrültebb felvetés, ami eltántorítaná a nőket a vezetéstől. Két évvel ezelőtt a törvény enyhítése ellen egy olyan „tudományos” vizsgálat szólt, ami állítólag bizonyította, hogy a női vezetés elterjedése elősegíti a homoszexualitás, a válás, a prostitúció és a pornográfia terjedését. Ez a vizsgálat egészen odáig merészkedett, hogy kijelentette: ha a nőknek megengedik, hogy vezessenek, akkor rá tíz évre egy szűz sem marad az iszlám királyságban.

A szaúdi nők egyébként a szigorú törvény ellen rendszeresen demonstrálnak úgy, hogy vállalva a különféle büntetéseket, autóba ülnek.

     

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik