Tudomány

Így tűnik el észak jege – videó

jéghegy (jéghegy, )
jéghegy (jéghegy, )

Idén nem zsugorodott rekord méretűre az északi jégtakaró, de 2013 nyara is a negatív TOP10-ben szerepel. Nézze meg videón a jég visszavonulását!

Most már hivatalos, hogy az Északi-sark jégtakarója 5,1 millió négyzetkilométerrel elérte idei legkisebb kiterjedését. Ezzel a harminc éve tartó mérések során ez a hatodik legerősebb nyári olvadás. A negatív rekordot tavaly mérték, a 2012-es nyáron a jégtakaró minimuma 3,4 négyzetkilométer volt.

Bár 2013 ilyen szempontból kedvezőbb volt, a folyamat korántsem fordult meg. A globális felmelegedés hatásárahosszabb távon egyre nagyobb vízfelület válik jégmentessé északon. Húsz-harminc éve az átlagos jégtakaró hat-nyolc négyzetkilométer volt nyaranta, amihez mérten az idei 5,1 millió is nagyon kevés.

Az adatsorok azt mutatják, hogy a negatív rekordok nem dőlnek meg évről-évre, a nagy olvadásokat rendszerint egy “felépülési fázis” követi. Ebben az évben az átlagosnál kicsivel alacsonyabb hőmérséklet és a viharos időjárás nehezítette az olvadást. Ezeknek az átmenetileg ható tényezőknek volt köszönhető az is, hogy 2007. óta először fagyott maradt az Északnyugati átjáró is.

Aggasztó jel az is, hogy bár idén több jég “maradt”, mint tavaly, ám sokal vékonyabb, mint az elmúlt évtizedekben. A sűrű, sokéves jég helyett, amely több fagyási és olvadási ciklust is képes “túlélni”, napjainkban gyenge, többnyire “elsőéves” jég borítja a sarkvidék peremét.

Tudósok úgy vélik, a jég sorvadása a klímaváltozás következménye. Sokan abban is egyetértenek, hogy a közeljövőben a sark körüli vizek nyaranta teljesen jégmentessé válhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik