Tudomány

Ijesztő előrejelzés a jövőnkről

eszaki-sark(960x640).jpg (északi sark)
eszaki-sark(960x640).jpg (északi sark)

A klímaváltozásért "több mint felerészt" az ember a felelős, hatására a tengerek szintje globálisan egy métert is emelkedhet 2100-ra. Vagyis a világ olyan nagyvárosai kerülnek közvetlenveszélybe, mint London, New York vagy Sanghaj.

Csaknem teljes, legalább 95 százalékos bizonyossággal állítható, hogy a hőmérséklet emelkedését az elmúlt évtizedekben főképp emberi tevékenység okozza – áll az ENSZ klímajelentésének tervezetében. A dokumentumot végleges formájában szeptember végén Stockholmban fogadják majd el állami vezetők és tudósok. A dokumentumot kidolgozó szakértők alapvetően elutasították a szkeptikusok gyakran hangoztatott állítását, miszerint a felmelegedés üteme az utóbbi időben lelassult volna: a klímaváltozással kapcsolatos alapvető tények minden korábbinál megalapozottabbak – hangsúlyozták.

Rendkívül valószínű, hogy az 1951 és 2010 közötti, átlagos felszíni hőmérsékletnövekedés több mint felét az embernek az éghajlatra gyakorolt hatása okozta. Nagy biztonsággal megállapítható, hogy ennek következtében a 20. század második felében felmelegedett az óceán, olvadt a hó és a jég, megemelkedett az átlagos tengerszint és néhány éghajlati szélső érték megváltozott – idézi a tanulmányból kiszivárogtatott részleteket a Greenfo.hu.

Forrás: AFP

A tengerszint emelkedésével kapcsolatban a jelentés több lehetőséggel is számol. Az optimista forgatókönyv szerint a kormányok az eddiginél sokkal hatékonyabban lépnek majd fel a kibocsátások ellen: Ekkor a vízszintemelkedés “csak” 25,4 centiméteres lesz. Ez valamivel több, mint a 20. század folyamán mért 20,32 centiméteres emelkedés, amely mindeddig kezelhetőnek bizonyult annak ellenére is, hogy a partvonalakon eróziót okozott.

A másik lehetséges véglet szerint azonban a tengerek szintje 2100-ra legkevesebb 91 centiméterrel emelkedik majd meg. Emiatt a tengerszint közelében élők százmilliói kerülhetnek veszélybe, és az áradás olyan nagyvárosokat fenyegethet majd, mint New York, London, Sanghaj, Velence, Sydney, Miami és New Orleans.

A megállapításnak, miszerint létezik a globális felmelegedés, és nagyrészt az emberi tevékenység okozza, nem a tartalma, hanem az elhelyezése számít szenzációnak. A szövegnek immár nincs olyan értelmezése, hogy kivárásra (és nem azonnali cselekvésre) ösztönzi a politikai döntéshozókat – írja a nol.hu. A mára meglehetősen befolyásos testületté nőtt Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) immár 25 éve létezik, és 1990 óta átlagosan négy-öt évente publikálja a globális klímafolyamatokról szóló jelentéseit. Ám a mostani lehet az első alkalom, amikor a szervezet munkájában a politikai megfontolásokat háttérbe szorítják az egyre nyilvánvalóbb tudományos tények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik