koala (koala, veszélyeztetett fajok, )
Tudomány

Tényleg kiirtjuk az állatokat?

Úgy tűnik, igen. A veszélyeztetett fajok száma egyre nő, az élőhelyek zsugorodnak. Mindegyiken nem tudunk segíteni, ezért kérdés az is: a macit védjük, vagy a férget?

Az éghajlatváltozási előrejelzések nagyon sötét képet festenek a föld állat- és növényvilágáról: nagy részük nem tud alkalmazkodni a melegedő éghajlathoz, és a kihalás felé sodródik. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a klímaváltozás hatásait vizsgálta madarakon, korallokon és kétéltűeken, összesen 16 857 fajt vont be a kutatásba.

Az eredmények szerint a madarak 83, a kétéltűek 66, míg a korallok 70 százaléka, amelyek rendkívül érzékenyek a globális felmelegedésre, nem is szerepel a világszövetség vörös listáján. A lista az élőlények természetvédelmi státuszának legátfogóbb leltára, a kihalás által fenyegetett élőlények legteljesebb jegyzéke.

A cuki vagy a hasznos?

A baj tehát nagy, és csak tetézi, hogy a listán eddig nem szereplő fajok élőhelyei között több, eddig stabilnak ítélt terület is szerepel. Az eredmények alapján világos, hogy a természetvédelem nem működhet az eddig megszokott módon, anélkül, hogy figyelembe venné a klímaváltozás hatásait – jegyezte meg Wendy Foden, a kutatás vezetője.

Az éghajlatváltozás miatt átalakuló körülmények mellett a fajok tömeges pusztulását okozza a természetes környezet pusztulása, a talaj, a víz szennyezése és egyéb emberi tevékenységből származó hatások. Sok szakember már most úgy véli, nem lehet a világon minden veszélyeztetett fajt megmenteni. Némelyeket veszni kell hagynunk, hogy helyettük mások megmentésére lehessen több pénzt és energiát áldozni. Olyan, ökológiailag esetleg sokkal fontosabb fajokra, amelyeket még vissza lehetne húzni a szakadék széléről.

Rendszerekben kell gondolkodni

Ez magyarul azt jelenti, hogy míg például a panda kihalása ökológiai szempontból teljesen észrevétlen maradna, addig mondjuk néhány tengeri gerinctelen eltűnése az egész egyensúlyi rendszert felborítaná. Ezért nem mindegy, mit helyezünk előtérbe.

Mások úgy vélik, a természetvédelem ma már az élőhelyek komplex védelméről szól. Az úgynevezett zászlóshajófajok azok a „cuki állatok”, mint a panda, a bálna, a koala, a tigris vagy az orangután. Ezeket előtérbe tolva lehet az emberek figyelmét felhívni a természetvédelemre. Ők csak úgy élhetnek túl, ha megőrizzük élőhelyük érintetlenségét a maga bonyolult ökoszisztémájával és fajgazdagságával.

Rendszereket igyekszünk megvédeni és működőképes állapotban tartani akkor is, ha egyes „szerethető” fajokat használunk figyelemfelkeltés gyanánt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.