agy (agy)
Tudomány

Megtalálták a hatodik érzéket

Valóban létezik a hatodik érzék, ám nem a természetfeletti vagy a jövő érzékelésére, hanem számlálásra hivatott.

Új kutatási eredmények alapján a látás, a hallás, a szaglás, a tapintás és az ízlelés mellett valóban létezik egy hatodik, eddig nem bizonyított hatodik érzék is. Ez a számlálás érzéke, ami nagyjából azt a képességünket fedi le, ahogy meg tudjuk becsülni, hány darab bab van egy tálban vagy hány darab alma egy zsákban – idézi az Index.

A tudósok eddig főleg azért nem gondolták külön érzéknek ezt a képességet, mert nem találták meg az ehhez köthető, az agyban a látó- vagy a hallóközponthoz hasonló neuroncsoportosulást. Az új eredmények azonban azt mutatják, hogy létezik egy olyan, külön erre a célra létrejött hálózat, ahol a neuronok úgy rendeződtek, hogy ha kell, a lehető legrövidebb úton tudjanak kapcsolódni és kommunikálni egymással.

Benjamin Harvey, az Utrechti Egyetem kutatója és munkatársai fontos eredménynek tartják a számlálás érzékként való azonosítását. Harvey szerint fontos különbséget kell tenni a számlálás és a számolás, vagyis a számok használata között. A számokkal azt fejezzük ki, amit a számlálás érzéke által felfogunk, például számosságot vagy mennyiséget. A számlálás érzéke a látottak vizuális feldolgozása, a számok használata ettől eltérően az a folyamat, ami során a számok által hordozott jelentést, a leírt szavak, illetve hangok nyelvi jelentését dolgozzuk fel.

A tudósok szerint az eltérés abban is megmutatkozik, hogy az utóbbi folyamat esetén teljesen más agyterületek aktivizálódnak, azok, amik főleg az írott vagy a beszélt nyelv használatához kellenek.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.