Tudomány

Jó matekosok a galambok

A főemlősökkel veszik fel a versenyt, amikor számolni kell.

A Science magazinban megjelent egyik új tanulmány szerint a városi galambok képesek megtanulni az absztrakt matematikai gondolkodást. Az embereken és a rhesus majmokon kívül más állatok nem tudnak így számolni (2011-ben a hiénákról ugyan bebizonyosodott, hogy háromig számolhatnak, de matematikai gondolkodásuk nem olyan fejlett, mint a főemlősöké).

Damian Scarf kutató az Otagoi Egyetem Pszichológiai tanszékén végez kutatásokat a madarak számolási képességéről. Szerinte nem csak a galambok értenek a matematikához, hanem ahogy a főemlősöknél, úgy a madaraknál – varjaknál, galamboknál – is elterjedtebb ez a jelenség, igaz eddig még csak a galambokról sikerült bebizonyítani, hogy ennyire okosak lennének.

A madarakat először az egyes, kettes és hármas szám hozzárendelését sajátították el, majd egyre magasabb számértékeket tanítottak meg nekik.

Ezután 1-től 9-ig meghatározott számú tárgyat mutattak nekik egy érintőképernyőn. A galamboknak pedig a csőrükkel kellett megérinteniük a monitort, hogy hány tárgyat láttak. Ha jól teljesítették a feladatot akkor búzafalatokkal jutalmazták őket.

A képeken látható objektumok különböző színűek és formájúak voltak és ismétlődtek is, hogy a kutatók megbizonyosodtak arról is a mennyiség felismerése függetlenül más tulajdonságoktól történik.

A galambok nagyon jól teljesítettek, így már azon kívül, hogy felismerik és megjegyzik az egyes emberek arcát az is kiderült róluk, hogy számolni is tudnak, nem csak felbecsülik a mennyiségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!