Tudomány

Meghalt Hitler testőre

hitler(2)(960x640).jpg (hitler)
hitler(2)(960x640).jpg (hitler)

Kilencvenhat évesen meghalt Rochus Misch, Adolf Hitler testőre, a náci vezér bukásának utolsó szemtanúja.

Az egykori SS-tagot csütörtökön hosszan tartó betegség után érte a halál Berlinben – tudatta pénteken életrajzi kötetének társszerzője. Rochus Misch volt az utolsó még élő tagja a “Führerbunker” személyzetének, aki szemtanúja volt a náci vezér utolsó napjainak. Elmondása szerint 1945. április 30-án a saját szemével látta a diktátor holttestét, alig néhány pillanattal azután, hogy Hitler öngyilkos lett feleségével, Eva Braunnal együtt.

Misch nemcsak testőrként, telefonosként is szolgálatot teljesített Hitler mellett, 1945. május 2-án menekült el a bunkerből. 2009-ben Der letzte Zeuge (Az utolsó tanú) címmel jelent meg életrajzi könyve.

Rochus Misch 1917-ben született, és állítása szerint soha nem volt a nemzetiszocialista párt, az NSDAP tagja. Az SS-hez 1937-ben csatlakozott, 1939-ben megsebesült Lengyelországban. 1940-től tartozott Hitler testőrségéhez, így többek közt joga volt fegyvert viselni a bunkerben. A diktátor halála után kilenc évig szovjet hadifogságban volt.

Pár évvel ezelőtt adott interjúiban sokat beszélt a bunkerben töltött utolsó napokról. “Minden ment a maga útján, Hitler többnyire nagyon nyugodt volt” – emlékezett vissza az egykori testőr, aki csak Főnökként emlegette a náci vezért. Megjegyezte, a történészek, a filmesek és az újságírók rendre tévednek, amikor a bunkerbeli hangulatot próbálják lefesteni. “Sokkal kevésbé volt drámai, mint ahogy azt sokan ábrázolják. A legrosszabb a csend volt… Az emberek sugdolóztak, de senki se tudta, miért” – írta le a szovjet csapatok előrenyomulása miatti aggodalmakat Misch.

Nem rejtette véka alá, hogy élete legboldogabb napjait Hitler nyári rezidenciáján, a bajor Alpokban töltötte a Führerrel és más magas rangú náci vezetőkkel. “Fantasztikus volt, mint egy nyaralás. A főnök mindig nagyon nyugodt volt, amikor ott pihent.” Hitlerrel kapcsolatban azonban nem bocsátkozott ítéletekbe, mint mondta, “a történelem, az történelem, volt, ahogy volt, senkinek sem kellene hazudnia róla”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik