Tudomány

Ők lehetnek a Mars magyar telepesei

Eddig három bátor ember jelentkezett Magyarországról, hogy ők legyenek azon 12 hős egyike, akik kolonizálják a vörös bolygót. Ismerkedjen meg velük.

A Mars One egy magántőkéből finanszírozott űrutazási program. Lényege, hogy emberek által lakott állandó kolóniát hozzanak létre a Marson. A tervek szerint 2023-ra négy önkéntest juttatnak a bolygóra, majd 26 havonta újból négyet és négyet. A 12 úttörő vélhetően egész életét a vörös bolygón tölti majd, a visszatérés ugyanis nem lehetséges. Az első legénység nyolcéves kiképzés után indulhat útnak, az ő feladatuk lesz az addigra már előkészített összeszerelése, az egységek beüzemelése. A bázist csak űrruhában hagyhatják majd el, a Marsjáróval nagyjából 80 km-re távolodhatnak el a kolóniától.

Az egész egy nagy valóságshownak készül. A kiválasztástól a kiképzésen át a Marson való letelepedésig, majd pedig az ottani mindennapokig minden a média előtt fog zajlani. A cég nagyobb részt ebből tervezi finanszírozni a projektet. Az emberek életét a Marson így képzelik el:

A kalandra bárki jelentkezhet, és mint egy valóságshowtól elvárható, tavaly január óta már százezren meg is tették. Köztük eddig három magyar. Eddig, mert jelentkezni továbbra is lehet. Még csak különleges képességek sem kellenek hozzá: felnőtt kor, testi és lelki egészség – például a tökéletes látás, a 140/90 alatti vérnyomás, kábítószer-, alkohol- és dohányzásmentes életmód –, illetve a megfelelő értelmi szint, minimum 157, maximum 190 centiméteres testmagasság. A leendő telepesek legfontosabb tulajdonságai: rugalmasság, alkalmazkodóképesség, kíváncsiság, megbízhatóság, kreativitás/találékonyság.

Katalin

Katalin 44 éves, az adatlapja szerint jelenleg Oxfordban él, és nővérként dolgozik. Azóta űrutazásról álmodik, hogy a TV-ben látta az első magyar űrhajóst, Farkas Bertalant. Szereti a zenét, a tudományokat, ezen belül is a nanotechnológiáról szóló híreket bújja. Érdeklődik a régészet után is, itt főleg az ősrobbanás után történtek fogják meg…

Sándor

Sándor 45 éves, az építőipart hagyná itt a vörös bolygó kolonizálása érdekében. A küldetésre azért jelentkezett, mert érdekli gyermekeink jövője, segíteni szeretne nekik. Hisz benne, hogy ez lehetséges. Vidám embernek tartja magát, érdeklődik a tudomány, a technológia iránt. Szeret utazni, motorozni.

Kristóf

A 31 éves Kristóf adatlapja szerint tűzoltó Budapesten, egyedül él és jó egészségnek örvend. Nem meglepő módon a sci-fi és az utazás a hobbija, de új dolgokat is szeret felfedezni. Az expedícióra azért jelentkezett, mert mindig is szeretett volna valami fontosat tenni. Jó a humora, amit a stressz ellen vet be, hisz a földön kívüli életben és igazi csapatjátékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik